Με ανακοίνωσή της η Μουφτεία Ξάνθης και φωτογραφία του εκτελώντα χρέη τοποτηρητή Χεμσερη Νεζντεν, εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την κατασκευή χώρου αναψυχής από το Δήμο Αβδήρων πάνω σε παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο στον Πετεινό Ξάνθης.

Αναλυτικά:

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Αβδήρων ξεκίνησε εργασίες για κατασκευή χώρου αναψυχής, πάνω σε παλιό Μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή του Πετεινού. Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν στο καλό κλίμα που οικοδομούν τόσα χρόνια χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην περιοχή μας. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Πολιτεία να παρέμβει για να αποκαταστήσει το λάθος των τοπικών αρχών.

Δήλωση Ζεϊμπέκ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Ζεϊμπέκ με δήλωση του:

Η δημοτική αρχή του Δ. Αβδήρων προέβη σήμερα σε μια πρωτοφανή ενέργεια βεβήλωσης του παλαιού Μουσουλμανικού Νεκροταφείου στον οικισμό του Πετεινού, με σκοπό να μετατρέψει το οικόπεδο σε χώρο αναψυχής. Τα μνήματα που βεβηλώθηκαν χρονολογούνται περίπου από τον 17ο αι. και είναι άμεσα συνεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά μας. Ήδη ενημερώσαμε τον αρμόδιο Εισαγγελέα και ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το έγκλημα και να λάβουν τις κατάλληλες πρωτουβουλίες για την αποκατάσταση του χώρου.

Επιστολή Μπαράν σε Κεραμέως-Βορίδη

Λίγο αργότερα, ο Βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν, κοινοποίησε επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών:

κ. Υπουργοί,

με βαρύτατη θλίψη ενημερώθηκα πως σήμερα το πρωί και περί ώρα 06:30, μπουλντόζες εισήλθαν σε χώρο όπου υπήρχε παλιό νεκροταφείο μουσουλμάνων κατοίκων, στον οικισμό Πετεινός του Δήμου Αβδήρων του Ν. Ξάνθης. Με αίτημα τον καθαρισμό του εν λόγω χώρου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ως πάρκο αναψυχής για νέους και χωρίς καμία περαιτέρω σύμφωνη απόφαση εκ μέρους του νομίμως συσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων, προχώρησαν στην πλήρη καταστροφή του ιερού αυτού τόπου αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. 

Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε θρησκευτική αντίληψη δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς μας πως ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων. Η υποχρέωση αυτή είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και είναι ανεξάρτητη από φυλή, χρώμα, πολιτισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις. 

Αλλά όπως φαίνεται,  στον Δήμο Αβδήρων επικρατούν άλλα ήθη και άλλοι νόμοι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τις πολιτισμένες κοινωνίες άλλων πόλεων αφού μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι δεν τους σεβάστηκε είναι ίσως η τραγικότερη διαπίστωση αυτής της καταστροφής και η πλέον λυπηρή απόδειξη της κρίσης αξιών που περνά η Ελλάδα.

Παρακαλώ θερμά για τις δικές σας ενέργειες ούτως ώστε να αποτραπεί άμεσα αυτή η άνευ προηγουμένου απαράδεκτη ενέργεια με την ευχή να διασφαλιστεί ομαλά και απρόσκοπτα  η αποκατάσταση του υπάρχοντος χώρου και να εξαλειφθεί το σκηνικό της πλήρους απαξίωσης των νεκρών μας σύμφωνα με τις επιταγές κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας