Του Μ.Χούμα

Είμαστε στο λιθόστρωτο μεγάλο δρόμο της Ξάνθης, στην τότε οδό Καπνομάγαζων και σημερινή Καραολή.

Η εικονιζόμενη αμελής λιθόστρωση του δρόμου, στο 2ο μισό της δεκαετίας του ’20 κι επί δημαρχίας Ευριπίδη Χασιρτζόγλου, θ’ αντικατασταθεί με την γνωστή μας κυβολιθόστρωση. Οι γρανιτένιοι κυβόλιθοι προέρχονταν απ’ την κοίτη του Κόσσινθου και η Ξάνθη, που ήταν γνωστή γι’ αυτούς, τροφοδοτούσε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Θυμάμαι σαν όνειρο τους πετράδες – πελεκάνους στο ποτάμι, γυμνοί μ’ ένα κοντοβράκι κι ένα μαντήλι στο κεφάλι, να κατασκευάζουν κυβόλιθους με το καλέμι και το σφυρί.

Ο δρόμος οδηγούσε στην παλιά πρωτεύουσα της επαρχίας τη Γενισέα – Γενιτζές και στο μεγάλο λιμάνι της Θράκης το Πόρτο Λάγος – Καραγάτσιο ή Καραγάτζιο.

Κι ασφαλώς οδηγούσε στα περίφημα καπνομάγαζα της Ξάνθης, της Μέκκας του καπνού ανατολικού τύπου.

Στο βάθος δεξιά δεν διακρίνεται το ηλεκτροφώτιστο Μέγα Ξενοδοχείο του Φώτη Κυριαζή, που η ξανθιώτικη βιβλιογραφία μας πληροφορεί πως ανεγέρθηκε κοντά στο 1888. Αν αυτό αληθεύει και δεν έχω λόγο ν’ αμφιβάλλω, τότε ο Blatscho φωτογράφησε την οδό Καραολή την δεκαετία του 1880 κι άρα η επιστολική κάρτα είναι μια απ’ τις παλιότερες της σειράς του αναφερόμενου εκδότη, αλλά και της Ξάνθης.

Απ’ όσα γνωρίζω, η κάρτα δεν είναι καταχωρημένη στην ξανθιώτικη Ιστορική Γραμματεία.

Ο αποστολέας στέλνει χαιρετισμούς απ’ την Ξάνθη στις 4 Φεβρουαρίου 1913 στον κ.Ραλέσκου.

Γράφτηκε στη διάρκεια της 1ης Βουλγαρικής Κατοχής της πόλης (Νοέμβριος 1912 – Ιούλιος 1913) και ταχυδρομήθηκε απ’ τη Ξάνθη – Σκέτσα στις 5/2/1913.

Το πράσινο γραμματόσημο των 5 λεπτών – στοτίνκι, με τον τσάρο Φερδινάνδο της Βουλγαρίας, ανήκει σε μια βουλγάρικη σειρά 12 αξιών του 1911.

Η κάρτα αποκτήθηκε από ρουμάνικο Οίκο Φιλοτελισμού, αν θυμάμαι καλά.

Διαστάσεις : 14.1 x 9.1 εκ.

Ακολουθεί ο οπισθότυπος.

Μάρτιος 2022 – ΜΣΧ

Ανάρτηση του Μ.Χουμα στην ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες” της Ξάνθης