Από το Δημήτρη Γκαγκαλίδη
Οι πεζόδρομοι της Ξάνθης
Οι πόλεις στην Ελλάδα άλλαζαν. Είχε περάσει η εποχή αντιπαροχής. Η συνέχεια ήθελε να φτιάχνουν πεζόδρομους. Πρωτοπόρες Λάρισα, Τρίκαλα, Βέροια, Σέρρες. Δείχνανε πιο όμορφες, προσβάσιμες, άνετες. Τελικά πιο ανθρώπινες.
* Πεζόδρομος Γ. Σταύρου – Κονίτσης (φωτο)
Αποτελεί μέρος της βραδινής “γαστρονομικής” εξόδου στην Ξάνθη. Δίπλα στην κ.πλατεία, κοντά στην παλιά πόλη. Στα πλεονεκτήματα το κοντινό πάρκινγκ (παζάρι).
* Πεζόδρομος Δαγκλή
Μάλλον “πρωινός” πεζόδρομος και σίγουρα συνδυασμένος με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Γεμίζει από “ζωή” και το ίδιο εύκολα “αδειάζει” σε μέρες που η αγορά δεν λειτουργεί.
* Πεζόδρομος Ηρώων
Μικρός, όμορφος, κοντά σε 3 πλατείες. Πλεονέκτημα η δροσιά του πάρκου Διοικητηρίου και η “ενοποίηση” των πλατειών που τον “εξυπηρετεί”…
Ο ωραιότερος πεζόδρομος της Ξάνθης….που δεν έγινε ποτέ !

Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι πόλεις άλλαζαν. Προσπαθούσαν να ξεφύγουν απ’ την “εποχή του τσιμέντου”. Ήθελαν να ομορφύνουν. Κάπως έτσι έφτιαχναν πεζόδρομους. Έδιναν άνεση, πρόσβαση, ποιότητα ζωής. Εν τέλει γινόταν πιο ανθρώπινες. Οι στατιστικές μιλούσαν για αύξηση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι μαμάδες μπορούσαν άνετα να σταματούν και να βλέπουν βιτρίνες. Οικογένειες με καρότσια να κινούνται ελεύθερα, ηλικιωμένοι να ξεκουράζονται σε παγκάκια που έκαναν την παρουσία τους κατά μήκους των πεζόδρομων. Έγιναν αγαπημένος….προορισμός για όλους. Η Λάρισα και τα Τρίκαλα πεζοδρόμησαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, τα Γιάννενα κι η Βέροια το ιστορικό τους κέντρο, οι Σέρρες συνέδεσε τα κύρια αξιοθέατα με πλατείες και στέκια διασκέδασης και φαγητού.

Στην Ξάνθη όλοι περίμεναν την πεζοδρόμηση – σύνδεση των πλατειών Ελευθερίας και Ρολογιού. Συγκεντρώνει όλη την εμπορική και “επιβατική” κίνηση της πόλης. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει με αυτοκίνητο για να εξυπηρετηθεί στα καταστήματα. Η πεζοδρόμηση θα έλυνε τα χέρια και θα διευκόλυνε. Άνετη πρόσβαση σε όλους, ηρεμία και αναβαθμισμένη αισθητική, συμπόρευση με δοκιμασμένες και καλές πρακτικές που πέτυχαν παντού. Λουλουδιασμένα παρτέρια, παγκάκια παντού, ίσως και ποδηλατόδρομος για μικρούς και μεγάλους. Κι ακόμη παραπέρα : Βιοκλιματικές εφαρμογές, μείωση ηχορύπανσης, ηλιακές και αιολικές καινοτομίες που αλλού κοσμούν ήδη πλατείες και πεζόδρομους, σημεία – στάσεις τέχνης και πολιτισμού. Κι όμως…..