Διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, διοργανώθηκε την Παρασκευή από τις οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή με ομιλητές το Γιώργο Κατρούγκαλο, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και πρώην Υπουργό Εξωτερικών και τον Λόη Λαμπριανίδη, εκ των συντακτών της πρότασης και πρώην Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως γνωστόν, η διακομματική ολοκλήρωσε τις εργασίες της ενώ υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας ενώ η αντιπολίτευση κατέθεσε τα δικά της ξεωριστά πορίσματα.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Συληγαρδάκης, συμμετείχαν ο οι βουλευτές  Χουσείν Ζεϊμπέκ και Τάκης Χαρίτου, οι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων, οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Στάθης Γιαννακίδης , ο πρώην Βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης . Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Στέλιος Μωραΐτης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Γρηγοριάδης από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Γ. Κατρούγκαλος: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη Μουφτή και Σαρία

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναλύοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να υπάρξει σύγκλιση στα θεσμικά ζητήματα, ενάντια στις προσπάθειες του Προξενείου να ποδηγετήσει τη μειονότητα αλλά και απέναντι και σε εγχώριες εθνικιστικές φωνές που αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση. “Είχαμε φτάσει σε σημαντικές συγκλίσεις στο Προεδρείο” σημείωσε αλλά ανέφερε ότι απορρίφθηκε η πρόταση για κοινό πόρισμα στα θεσμικά και διακριτό στα αναπτυξιακά, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει μια “διαμορφωμένη εθνική πολιτική διακομματικής συμφωνίας και αυτό δείχνει και την απροθυμία της υπερεθνικιστικής πτέρυγας της ΝΔ, σχολίασε.

Ειδικότερα για τα μειονοτικά ζητήματα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τις πολιτικές που απαιτούνται αν προηγουμένως δεν επικρίνει τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος που διαμόρφωσαν τον τρόπο που η μειονότητα αντιλαμβάνεται την ύπαρξή της και τη σχέση με την πλειονότητα, όπως η ομογενοποίηση των τριών συστατικών στοιχείων της, η υποβαθμισμένη εκπαίδευση κλπ. “Για την ανατροπή του κακού παρελθόντος ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού” σημείωσε.

“Βασική θεσμική τομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία και στρατηγικός στόχος είναι η πλήρης κατάργηση, μετά από διάλογο και διαβούλευση με τη μειονότητα” ανέφερε. Σε ότι αφορά στα πιο κρίσιμα ζητήματα όπως η επιλογή Μουφτή, ανέφερε ότι αυτή πρέπει να εξασφαλίζει και την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους της μειονότητας. Παράλληλα,  έκανε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε πρότεινε άμεση εκλογή Μουφτή αλλά η πρότασή του είναι σαφής για ανάδειξη Μουφτή από ειδικό κατάλογο τριών υποψηφίων από τον αρμόδιο Υπουργό, κατάλογος που θα προτείνεται από ένα Συμβούλιο με στελέχη της μειονότητας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και με πολύ αυστηρά κριτήρια συμμετοχής.

Κριτική στην τελική μορφή του πορίσματος άσκησαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει κοινό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως ανέφερε ο Τάκης Χαρίτου, ενώ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η τελική μορφή έχει το χαρακτήρα προεκλογικού προγράμματος.

Λόης Λαμπριανίδης: Στρατηγικό πλάνο με 4 στόχους και επιτροπή που να παρακολουθεί την υλοποίηση

Μιλώντας για το τελικό πόρισμα ο Λόης Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι, αν και ενσωματώθηκαν κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό του είναι εξαιρετικά προβληματικό και για αυτό καταψηφίστηκε. “Δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε στρατηγικό σχέδιο αλλά περισσότερο κατάλογος έργων” είπε και σημείωσε ότι δεν ακολουθεί μια στρατηγική και δεσμεύσεις, ενώ επισήμανε μια σειρά από γενικόλογες και προβληματικές διατυπώσεις που επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του.

Το πόρισμα δεν εντοπίζει το λόγο της σημερινής κατάστασης της Θράκης, ως φτωχότερης περιοχής της χώρας,  δηλαδή την άσκηση αποτυχημένων πολιτικών όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλα με θαύματα ή ημίμετρα ή μόνο με μια ισχυρή επιχειρηματική πολιτική, εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Λόη Λαμπριανίδη, το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν διατυπώνει κάποιο συγκεκριμένο στρατηγικό και αναπτυξιακό πλάνο, χωρίς χρονικό ορίζοντα ή προϋπολογισμό και ούτε η απαρίθμιση έργων συνιστά κάτι τέτοιο. Αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει όλους τους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν. “Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι στόχοι αποτελούν αιρεσιμότητα”. Με αυτή την έννοια καμία δράση ή έργο ή δεν θα πρέπει να προχωρά αν δεν συνάδει και δεν εκπληρώνει όλους αυτούς τους στόχους που έχουν τεθεί, σημείωσε ο πρώην Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων.

Για το λόγο αυτό σημειώνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, που θα ελέγχει την υλοποίηση των δράσεων και των έργων που προτείνονται ως σχέδιο για τη Θράκη. Στη βάση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοποίηση και η επένδυση στην προσέλκυση αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που θα αναβαθμίσει συνολικά τις υπηρεσίες και τις δράσεις στην περιοχή. 4 στόχοι εκπληρώνουν τη στρατηγική μακράς πνοής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη:

1) Βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής για κατοίκηση
2) Βελτίωση της ελκυστικότητας ως τόπος απασχόλησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας
3) Μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που να στηρίζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών
4) Αξιοποίηση της πολυπολιτισμικότητας και της διασυνοριοκότητας.

Από την πλευρά του ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης επιβεβαίωσε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποσπασματικές και επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη αλλά απαιτείται ένα μακρόπνοο πλάνο με ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα και δράσεις που θα είναι συμβατές με το γενικότερο σχεδιασμό και θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό.

Τι είπαν Κουρτίδης-Μωραΐτης-Γρηγοριάδης

Όπως σημείωσε ο Κώστας Κουρτίδης η Θράκη υπολείπεται αισθητά στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, συμφωνώντας με την προσέγγιση του Λόη Λαμπριανίδη ότι η πολυπολιτισμικότητα από μειονέκτημα, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα της περιοχής. Δίπλα στο θέμα αυτό, σημείωσε ότι η διασυνοριακότητα είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την περιοχή και τη βοηθάει, με τις θετικές και της αρνητικές της πτυχές. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιμέρους ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στην περιοχή και στις διεξόδους που μπορούν να υπάρξουν όπως με το θεσμό των ΚΟΙΝΣΕΠ, των οποίων είναι θιασώτης.

Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Γρηγοριάδης έκανε λόγο για εξαθλίωση του εμπορικού κόσμου στα χρόνια της πανδημίας, που συναντούν μηδενική κυβερνητική υποστήριξη, η οποία όμως είναι διαχρονική. “Ζητάμε διαύγεια, συντονισμό, συνεργασίες” είπε  και διερωτήθηκε αν τα προγράμματα που αντλούν ευρωπαϊκούς πόρους, έχουν κάποιο αντίκτυπο στους τελικούς δικαιούχους ή απλώς ωφελούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. “Πιο δίκαιη αντιμετώπιση, πιο μεγάλη συνεργασία” ζήτησε,  επισημαίνοντας και την ευθύνη των ίδιων των οργανώσεων των επιχειρηματιών. Παράλληλα έκανε λόγο για στοχευμένες ενέργειες που χρειάζονται σε όλους τους τομείς παραγωγής, επισημαίνοντας τη βίαιη αποβιομηχανοποίηση που οδήγησε σε φτωχοποίηση την Ξάνθη. “Η Διακομματική Επιτροπής της Βουλής θα πρέπει να είναι μόνιμη για να επιτηρεί τον τρόπο που εφαρμόζονται οι πολιτικές στη Θράκη”,  σημείωσε, συμφωνώντας με τον Λόη Λαμπριανίδη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης άσκησε κριτική στην παύση καταβολής του 12%  από το 2010, στην κατάργηση της ενίσχυσης το 2016 αλλά και στην καθυστέρηση υλοποίησης της καταβολής μέσω συμψηφισμού, από την παρούσα κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία του κράτους που έχει φέρει μόνο ταλαιπωρία. “Να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και την εμπιστοσύνη από όλες τις παρατάξεις” είπε.  Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μεγάλο Αρδευτικό, που θα έδινε ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή σημειώνοντας την ανάγκη για την εξεύρεση των πόρων. “Καλά είναι τα πορίσματα στα χαρτιά αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και χρειάζεται σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων στη Θράκη.” σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του.