Kοινή ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜΘ τα οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκή, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν με τον συνάδελφό του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Αργολίδας Ανδρέα Πουλά.

Αυτούσια η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Ανεπαρκή και άδικα  τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜΘ»

Εμφανώς απογοητευμένους βρίσκουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜΘ τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Έπειτα από ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τονίζουν ότι δεν τους παρέχεται ουσιαστική στήριξη.

Βασικό πρόβλημα προκύπτει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής όταν η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% ενώ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%. Επομένως, το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022 με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που τους έχουν χρεωθεί, να μην μπορούν να εξοφληθούν.

Επιπροσθέτως, η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6% έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, γιατί ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλουν, συμψηφίζεται με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων τους. Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει αυτόν των πωλήσεων, έχει ως αποτέλεσμα  τον φόρο προστιθέμενης αξίας των πωλήσεων να τον επωφελείται ο εκάστοτε παραγωγός. Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, το ποσό της διαφοράς το αποδίδει ο παραγωγός στην τοπική ΔΟΥ.

Η ενίσχυση δε, με 4% επί του τζίρου που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του κόστους των ζωοτροφών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι ανώφελη, καθώς στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο. 

Όπως επίσης καταγγέλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με παράλληλη εργασία ή απασχολούμενοι και με εργόσημο,  περιμένουν ακόμη επιστροφές χρημάτων καθώς έχει καθυστερήσει σημαντικά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2020  των αγροτών, ενώ ήδη είμαστε στο Μάρτιο του 2022.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσετε άμεσα  στην επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου;

2) Θα εφαρμόσετε πλαφόν στη ρήτρας αναπροσαρμογής στα  αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης;

3) Πως θα μειώσετε το κόστος παραγωγής και θα ενισχύετε  την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, αγροεφόδια) και για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ;

4) Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ αγροτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρχάν Μπαράν

Ανδρέας Πουλάς».