Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Υστερία χωρίς λόγο για χάπια ιωδίου και στην Ξάνθη. Τι λένε οι...

Υστερία χωρίς λόγο για χάπια ιωδίου και στην Ξάνθη. Τι λένε οι ειδικοί

Jodtabletten liegen am 03.082017 in Aachen (Nordrhein-Westfalen) in einer Apotheke auf dem Tisch. Der Pharmagroßhandel liefert Jodtabletten an Apotheken im Großraum Aachen aus, die ab dem 01.09.2017 verteilt werden sollen und bei einem Reaktorunfall, etwa in Tihange, vor Schilddrüsenkrebs schützen sollen. Foto: Oliver Berg/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++ | Verwendung weltweit

Και τους ξανθιώτες έχει καταλάβει η αδικαιολόγητη υστερία για την προμήθεια χαπιών ιωδίου, που χρησιμοποιούνται για τις περιπτώσεις προφύλαξης από την αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας.

Παρόλο που ο αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αλλά και η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνουν ότι καμία αύξηση επιπέδων ραδιενέργειεας δεν υπάρχει, με αφορμή των πόλεμο στην Ουκρανία, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να προμηθευτούν χάπια, προληπτικά, αλλά δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τη χρήση τους και τις παρενέργειες.

«Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

«Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής», καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυκλοφορούν τέτοια χάπια αλλά σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χορηγείται τίποτε χωρίς τη σύσταση των αρμόδιων αρχών κάθε χώρας αφού μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές παρενέργειες ενώ συνιστώνται μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών.