Συνομιλίες με την Αθήνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ.

Όπως ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στο δίκτυο Nova TV, ο σταθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης. Σύμφωνα με το Euractiv, η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση λέει τώρα πως είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης σημαίνει, σημειώνει το Euractiv, ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας, θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε. Ο Βασίλεφ βέβαια δεν απάντησε σε ερώτηση για το πού θα βρίσκεται η εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας. Είπε όμως ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής του ρεύματος, κάτι που σημείωσε ότι εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η δήλωση του Βασίλεφ ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου εμφανίστηκαν αντίθετες απόψεις στην τετρακομματική κυβέρνηση σχετικά με την τύχη του καταργημένου έργου ενός πυρηνικού σταθμού στο Μπελένε. Ο Βασίλεφ είπε ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται πως η χώρα, αυτή τη στιγμή, έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Βουλγαρία έχει σχέδια και προετοιμάζεται για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση», είπε ο Βασίλεφ. Μάλιστα τόνισε πως πριν από δύο εβδομάδες η βουλγαρική κυβέρνηση γνώριζε ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία. «Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά γι’ αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας με πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και με όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και τόνισε πως δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία προς τη Βουλγαρία, αλλά στην ΕΕ συνολικά. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε.

Η Ελλάδα μάς έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, εάν χρειαστεί», πρόσθεσε ο υπουργός.