Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ξάνθης, σχετικά με την επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού στην Ξάνθη, σημειώνει:

Το σχέδιο διατήρησης και αξιοποίησης της Παλιάς Πόλης και των Καπναποθηκών, με τη δημιουργία μικρών οικονομικών επιχειρήσεων στον παραδοσιακό οικισμό έθεσε, υπό μορφή υπομνήματος, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή το πρωί στο Δημαρχείο.

Επαναδιατύπωσε την πρόταση για τη δημιουργία «Πολιτιστικού Οικονομικού Κέντρου Ξάνθης», στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης, που είχε σχεδιαστεί με τη συμμετοχή κοινωνικών και οικονομικών εταίρων της πόλης για τη διάσωση των καπναποθηκών και τη μετατροπή τους σε πόλο ανάπτυξης πολιτιστικών και επιχειρηματικών δράσεων, το οποίο είχε κατατεθεί το 2007.

Ενημέρωσε για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σχετικά με τη συντήρηση της Καπναποθήκης «Π» και για τη χρηματοδότηση του Δήμου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου.

Αναφέρθηκε στις εργασίες για την αναπαλαίωση του παλιού δημαρχιακού μεγάρου, το οποίο, στην εξέλιξή του, αναδεικνύεται σ’ ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη -ιστορικής και πολιτιστικής αξίας- σημειώνοντας την ανάγκη χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιατρομανωλάκης υπογράμμισε την προϋπόθεση ενός στρατηγικού βιώσιμου σχεδίου, που θα «ενώνει» θεσμούς, δομές, έμψυχο δυναμικό, σε ένα στοχευμένο πολιτιστικό «προϊόν» για την Ξάνθη, το οποίο θα αποτελεί το χαρακτηριστικό της γνώρισμα και θα απηχεί τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου για την αναβίωση και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση χειροτεχνών και επιχειρήσεων του χώρου, ώστε να αποτελέσουν έναν δυναμικό κλάδο που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πολιτιστική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μανώλης Φανουράκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Ηλίας Ασκαρίδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Σοφία Ψωμά και οι συνεργάτες του Υφυπουργού.