Αντώνης Τελόπουλος. Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης να δεχτεί την οικονομική υποστήριξη μέσω δωρεάς του διεθνούς ιδρύματος της οικογένειας των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν ένα μήνα από το κύμα συμπαράστασης προς τη Γεωργία, που οδήγησε μάλιστα στην ακύρωση από το ΥΠΠΟ δωρεάς του ίδιου ιδρύματος παρότι αφορούσε ένα εμβληματικό έργο όπως το αρχαιολογικό μουσείο Δήλου.

Θυμίζουμε πως όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η καταγγελία της Γεωργίας, η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου είχε ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ανακαλέσει την απόφαση αποδοχής της χορηγίας του κοινωφελούς ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, καθώς μέλος του Δ.Σ. φέρεται να είναι ο 27χρονος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση ομαδικού βιασμού της 24χρονης, με τη Λίνα Μενδώνη τελικά να οδηγείται στην απόφαση ανάκλησης της αποδοχής δωρεάς μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης βιασμού.

Η απόφαση της ακύρωσης της δωρεάς για το μουσείο έλαβε τεράστιες διαστάσεις και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, με τους χρήστες των κοινωνικών μέσων του Διαδικτύου να κάνουν λόγο για προσπάθεια «ξεπλύματος» μέσω της φιλανθρωπίας των φερόμενων δραστών, οπότε εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το εάν τα μέλη της σχολικής επιτροπής του δήμου ήταν δυνατόν να μη γνωρίζουν τη σχέση των δύο αδερφών με το ίδρυμα και εάν προτίμησαν να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη δωρεά παρά τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες δωρεές του ιδρύματος όπως αυτή που προαναφέρθηκε.

Μάλιστα η δωρεά που αφορούσε το αρχαιολογικό μουσείο ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δέχτηκε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, οπότε είναι απορίας άξιο γιατί η σχολική επιτροπή επέμεινε στη δωρεά των 800 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που πρόσφερε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης το διεθνές ίδρυμα.

Το ίδρυμα έχει και στο παρελθόν προχωρήσει σε ανάλογες προσφορές προς άλλα σχολεία του Εβρου, πλην όμως σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν βάραιναν τέτοιες σκιές μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. Παρότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι πυλώνας του νομικού μας πολιτισμού, είναι αναγκαίο για λόγους συμπαράστασης να γίνει έστω και τώρα ανάκληση της απόφασης αποδοχής της δωρεάς, όπως γράφει το σάιτ evrosonline.gr που ανέδειξε το θέμα.

Εφημερίδα των Συντακτών