Μια σημαντική παράμετρο σε σχέση με τους λογαριασμούς της Ξάνθης με το παρελθόν της, φαίνεται ότι “ανοίγει” ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Γούναρης.
Ο γνωστός δικηγόρος, σημειώνει σε ανάρτησή του: ” Μετά την εξαιρετική εκδήλωση μνήμης και τιμής στους 526 αφανισθέντες από τους ναζί συμπολίτες μας Εβραίους (μπράβο για άλλη μια φορά στους ανθρώπους του ΠΑΚΕΘΡΑ) θα είχε πολύ ενδιαφέρον μία ιστορική έρευνα για την τύχη των περιουσιών αυτών των ανθρώπων. Για να μάθουμε αν και ποιοι επωφελήθηκαν από το τραγικό τους τέλος.”
Ο Κώστας Γούναρης φαίνεται ότι ανοίγει ένα ζήτημα που δεν είχε απασχολήσει μέχρι σήμερα την τοπική κοινωνία, παρά μόνο ως αόριστος υπαινιγμός. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης και λεληασιων στις εβραϊκές περιουσίες είναι αυτή που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, την πλέον μεγάλη και μαρτυρική κοινότητα Εβραίων (αριθμούς 85.000 άτομα) που αφανίστηκε στο Άουσβιτς, υπό την ανοχή και συχνά συνενοχή, των τοπικών παραγόντων και του “μαύρου” παρακράτους των δοσιλόγων και όχι μόνο.
Η Ξάνθη βέβαια είναι μια διαφορετική περίπτωση, με μια μικρότερη κοινότητα 500 ατόμων που κατοικούσε κυρίως στη συνοικία της Ρέμβης/12 αποστόλων (και οι πιο εύποροι στην Παλιά Πόλη) ενώ η περιοχή ήταν υπό βουλγαρική και όχι γερμανική κατοχή.
Όπως διευκρινίζει απαντώντας σε σχόλια, σημασία έχει να μάθουμε πόσες ιδιοκτησίες και με ποιες διαδικασίες περιήλθαν σε ιδιώτες, πόσες στο κράτος και πόσες παρέμειναν στους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια πουλήθηκαν από τους κληρονόμους τους.
Σ. Ξυνίδης: Να μάθουμε και τους Βουλγαρογραμμένους
Παρέμβαση στην ανάρτηση έκανε με σχόλιό του ο Σωκράτης Ξυνίδης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να αποκαλυφθούν και οι οικογένειες των “Βουλγαρογραμμένων” της Ξάνθης: “Αφού ανοίγεις θέματα, να μάθουμε και τους Βούλγαρογραμμένους Κώστα μου για να καταλάβουμε πώς κάποιοι έγιναν πλούσιοι, όταν όλοι οι υπόλοιποι υπέφεραν.” αναφέρει
Οι Βουλγαρογραμμένοι είναι μια άλλη ομιχλώδης υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, που κρατείται ερμητικά κλειστή ως ένοχο μυστικό και αφορά στις οικογένειες των συνεργατών των Βουλγάρων Κατακτητών Αν και μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στην πλατεία οι πλέον γνωστοί δοσίλογοι Φώτεφ και Δελιάκοφ, οι υπόλοιποι συνεργάτες των κατακτητών παρέμειναν στην αφάνεια. Εικάζεται ότι απόγονοί τους είναι γνωστές οικογένειες της Ξάνθης ενώ άγνωστο παραμένει ποιοι διατηρούν τα σχετικά αρχεία ενώ οι φήμες είναι αρκετές και για ποιο λόγο τα κρατούν μέχρι σήμερα κρυφά.