Αιχμές εναντίον των Δημάρχων της Ξάνθης για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία, σε σχέση με τις αρμοδιότητες των Δήμων αφήνει με σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Αναλυτικά:

  Με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις δημοτικών αρχόντων της ΠΕ Ξάνθης (Δήμων Τοπείρου, Ξάνθης, Αβδήρων και Μύκης) για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:
– Θέματα που αφορούν τις απουσίες, τη λειτουργία των σχολείων, τις μετέγραφες μαθητριών/ών, την τηλεκπαίδευση, τον τρόπο διδασκαλίας κλπ αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία τα γνωρίζει καλύτερα και είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και να τα λύσει.
Αντίθετα, στην αρμοδιότητα των δήμων εμπίπτουν:
– η επάρκεια σε προσωπικό καθαριότητας
– εφοδιασμός των σχολείων με απολυμαντικά και δωρεάν μσκες
– ο εφοδιασμός των σχολείων με συσκευές καθαρισμού αέρα
– ο σωστός έλεγχος των κτιριακών υποδομών
– η λύση του κτιριακού των σχολείων
– ο καθαρισμός των αυλών των σχολείων και των δρόμων σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Θα μπορούσαν επίσης οι δήμοι της ΠΕ Ξάνθης να παραδειγματιστούν από καλές πρακτικές άλλων δήμων και να εξασφαλίσουν για τις δημότισσες και τους δημότες της Ξάνθης φτηνά τεστ PCR και rapid test και δωρεάν για τις/τους μαθήτριες/ές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αίτημα για rapid tests – Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση

Σε προηγούμενο χρόνο, άλλωστε, με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης είχε υποβάλει αίτημα προς το Νοσοκομείο, τον ΕΟΔΥ και τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Ξάνθης για διενέργεια rapid tests μέσα στις σχολικές μονάδες.

Την Τετάρτη εξάλλου, μέλη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και του Διδασκαλικού Συλλόγου θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης της ΑΔΕΔΥ για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης.