Με μια ανάρτηση του στο Facebook, που απευθύνεται σε διάφορους πολιτικούς χώρους, ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης επισημαίνει την αναντιστοιχία λόγων και έργων και καλεί σε χωρισμό Κράτους-Εκκλησιας , άμεσα,  κάνοντας λόγο για μεσαιωνικό μόρφωμα και ψευτοθεοκρατικό κατεστημένο που επιβιώνει στη χώρα

. Στην ανάρτηση του μάλιστα, αφήνει αιχμές για την αρνητική συνεισφορά διαφόρων ιερωμένων στη διάρκεια της πανδημίας, όπως άλλωστε είχε επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σωκράτη Ξυνίδη:

Προς προοδευτικους, εκσυγχρονιστες και φιλελεύθερους πασών των πολιτικών παρατάξεων. Η πορεία σας δεν είναι συμβατή με αυτό το μεσαιωνικό μόρφωμα των “πνευματικών” ενός ψευτοθεοκρατικου κατεστημενου που κρύβεται πίσω από ψευτοπατριωτισμό, εθνικοφροσυνη και ψευτοευσέβεια. Ουσιαστικός διαχωρισμός κράτους εκκλησίας ΤΩΡΑ έστω και με ρήξη. Αυτό θα σας δικαιολόγησει την ταυτότητα. Αλλιώς είστε κι εσείς μέρος της κοινωνικής οπισθοδρομισης της χώρας που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε διχασμό και συμπολίτες μας στο θάνατο.