Τα νέο Μνημείο-σύμβολο των Εβραίων της Ξάνθης

Τα εγκαίνια είναι να γίνουν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Το νέο μνημείο των Ξανθιωτών Εβραίων βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Ένα μνημείο γεμάτο με συμβολισμούς :

* Ο χώρος του μνημείου

Το έβαλαν εκεί όπου κατέληγε η γειτονιά των Εβραίων. Ξεκινώντας απ’ την Ρέμβη (Πούρναλικ) και διασχίζοντας τις καπναποθήκες της οδού 12 Αποστόλων. Η συνήθης διαδρομή των Εβραίων προς το κέντρο της Ξάνθης.

* Η “7φωτη λυχνία”

Σύμβολο του Ισραήλ, όπως και το αστέρι του Δαβίδ. Ιερό αντικείμενο του Ιουδαϊσμού, φτιαγμένο από χρυσό. Αναπαριστά την “καιόμενη βάτο” του Μωυσή, τις ανθρώπινες γνώσεις και το Θεϊκό Φως στο κέντρο της. Είχε τοποθετηθεί στον Ναό του Σολομώντα.

* Οι σιδηροδρομικές γραμμές

Συμβολίζουν το τρένο, που περίμενε στον Σταθμό της πόλης, για να φορτώσει τους 550 Εβραίους της Ξάνθης (Μάρτιος 1943), προκειμένου να ξεκινήσουν το “ταξίδι του θανάτου” προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης (Πολωνία).

* Η Πέτρα

Ο πέτρινος μονόλιθος του μνημείου, προέρχεται από το ποτάμι του Κόσυνθου. Συμβολίζει την συνεισφορά της Ξάνθης στην Εβραϊκή Κοινότητα που πέρασε κάποτε απ’ εδώ. Συμπαγής και σταθερός, ακλόνητος και διαχρονικός. Όπως είπε και ο ιστορικός Θ. Εξάρχου στο βιβλίο του “ο κόσμος που χάθηκε, αλλά δεν ξεχάστηκε…”

Από τις αλλιώτικες προτάσεις