Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με την επικράτηση της παραταξης του απερχόμενου Προέδρου Άγγελου Μπεμπεκίδη (ΕΚΕ), την ενίσχυση της ΔΑΚΕ κατά μία έδρα και της ανάδειξης της ΕΣΑΚ με  μια έδρα. 

Καταγγελίες ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ, παράταξη που πρόσκεται στο ΠΑΜΕ,  σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες και σύμπραξη των δύο παρατάξεων που πρόσκειται σε ΚΙΝΑΛ και ΝΔ.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ζούμε στο πετσί μας μέσα στην πανδημία τις τραγικές συνέπειες της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τη σημερινή της ΝΔ. Ταυτόχρονα η  ακρίβεια κατατρώει τα «παγωμένα» μεροκάματά μας. Η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας με τους νόμους που ψηφίσανε όλες οι κυβερνήσεις έχει απογειώσει την τιμή του ρεύματος κι ετοιμάζεται να καταστρέψει μεγάλο κομμάτι των δασών των βουνών μας για να φυτρώσουν ανεμογεννήτριες ακόμα και στον Λειβαδίτη. Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, πετρελαίου, κτλ έχουν πάρει τον ανήφορο την ώρα που μας υπόσχονται αυξήσεις 0,50 ευρώ τη μέρα! Και στην εργατική απαίτηση για κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, μας λένε πως δεν έχουν χρήματα όταν μπουκώνουν με δισεκατομμύρια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο  του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζόμενων της Ξάνθης. Για άλλη μία φορά στο συνέδριο του ΕΚΞ οι παρατάξεις ΕΚΕ και ΔΑΚΕ διαμόρφωσαν πλαστούς συσχετισμούς με σωματεία – σφραγίδες που παρουσιάζονται μόνο τις μέρες των αρχαιρεσιών τους κι ακόμα και με διπλοψηφίες «παράγουν» αντιπροσώπους. Για παράδειγμα, στο «σωματείο» εργαζομένων στα Καταστήματα Εμπορίου και τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις που εκλέγονται οι συνδικαλιστές της ΕΚΕ ψηφίσανε για αντιπροσώπους στο ΕΚΞ πάνω από 120 άτομα για δεύτερη φορά, μόνο από το σωματείο των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ, ακόμα και «συνδικαλιστές» τους. Ακόμη στο ίδιο σωματείο (Εμπορίου – Ιδ. Επιχ.) χωρίς να υπάρχει νομιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησαν σε εκλογές. Ταυτόχρονα με προκλητικό τρόπο το σωματείο εργαζομένων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης ιδιωτικού τομέα απ΄ όπου εκλέγονται οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ζήτησε, κάτι που τελικά δεν πέρασε, να νομιμοποιηθούν αντιπρόσωποι από ηλεκτρονικές εκλογές που γίνανε μετά το κλείσιμο του μητρώου και «ψηφίσανε» ηλεκτρονικά 1.608 άνθρωποι, μέσα σε τρεις ημέρες!!! Ταυτόχρονα και οι δυο τους (ΕΚΕ – ΔΑΚΕ), βάλανε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στις διαδικασίες των εκλογών του ΕΚΞ, επιτρέποντας σήμερα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αύριο τα ηλεκτρονικά μητρώα των σωματείων, ώστε να φακελώσουν όσους εργαζόμενους συνδικαλίζονται και να μπορούν σε μια νύχτα να απολύουν τις διοικήσεις των σωματείων, όπως πρόσφατα έκαναν στην γειτονική Καβάλα με τους εργαζόμενους της KAVALA OIL.

Όσο στο τιμόνι του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης θα βρίσκονται οι παρατάξεις ΕΚΕ – ΔΑΚΕ που δηλώνουν πως οι απεργίες είναι παρωχημένες, πως είμαστε συνέταιροι με τους εργοδότες μας, πως σε περίοδο πανδημίας οι αγώνες αναστέλλονται γιατί εκεί κολλάει ο κορονοϊός, αντί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης να συμβάλει στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα αποτελεί ουσιαστικά «νεκροθάφτη» τους.  

Οι ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ξάνθης με τον εκπρόσωπό τους στο νέο ΔΣ του ΕΚΞ Κώστα Βογιατζή, θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να συμβάλουν κι από αυτό το μετερίζι στην οργάνωση των εργαζομένων της Ξάνθης, στην ανάπτυξη αγώνων σε κάθε εργασιακό χώρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας τα συλλαλητήρια για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας των εργαζομένων στις 26 Φλεβάρη και στην Ξάνθη, όπως και σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων