Προκαταρκτική εξέταση για την πορεία που είχα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου 2021 από παράγοντες της μειονότητες, βουλευτές και άλλα στελέχη για την αποκαλούμενη “ΤΕΞ” έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία Ξάνθης για τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης αδικημάτων σε σχέση με τις δηλώσεις που έγιναν καθώς και σε σχέση με τους υγειονομικούς περιορισμούς.

Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για την εξέλιξη. Η πορεία είχε γίνει στην Ξάνθη μετά τη νέα άρνηση του Άρειου Πάγου να αναγνωρίσει ως νόμιμο σωματείο την αποκαλούμενη “ΤΕΞ” λόγω της ύπαρξης του εθνικού προσδιορισμού στο όνομα του σωματείου, σε σχέση με το χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης.

Το ΚΙΕΦ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:

“Πρίν από 7 μήνες, στις 10 Ιουλίου του 2021 η Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) διοργάνωσε μια δημοκρατική πορεία για την διαμαρτυρία της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, στην οποία συμμετείχαμε με την διοίκηση και τα μέλη του κόμματος μας.

Η ΤΕΞ αγωνίζεται επί 39 ολόκληρα χρόνια, παρά την δικαίωση της από το ΕΔΑΔ πριν από 14 χρόνια. Η χώρα μας συνεχίζει πεισματικά την μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Μαθαίνουμε έκπληκτοι ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την πορεία με τον αναληθή ισχυρισμό ότι υπήρξαν εμπρηστικές δηλώσεις και ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα της πανδημίας κατά την διοργάνωση, ειδάλλως η πορεία αποσκοπούσε στην αποστολή του ηχηρού μηνύματος για το τέλος των αντιδημοκρατικών πρακτικών και στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η ΤΕΞ έχει αδικηθεί επανηλειμμένες φορές από την χώρα μας και αυτό έχει αποδειχθεί από το ΕΔΑΔ, η προκαταρκτική έρευνα που έχει ξεκινήσει είναι ένα κοινό παράδειγμα εκφοβισμού και αποτροπής της αλήθειας. 

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως η υποστήριξη μας στην ΤΕΞ είναι και θα είναι αδιάρρηκτη. Η χώρα μας η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης ως απιελή, πλέον θα πρέπει να εμπεδωθεί ότι η Τουρκική Μειονότητα πάντα προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί για να συμβάλλει στη χώρα της.”