Ιατρείο post-covid θα λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης, με πρωτοβουλία της 4ης Υ.ΠΕ, γνωστοποίησε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η προετοιμασία, πάντα σε συνεργασία με την 4η Υ.ΠΕ,  με τη  συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας και τη σύνταξη ειδικού πρωτοκόλλου λειτουργίας του ιατρείου βάση των διεθνών οδηγιών:’ η διοίκηση της  4ης  Υ.ΠΕ όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μας και οφείλω να επισημάνω ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά παρά τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου. Το ιατρείο post covid θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης κάθε Τετάρτη, από τις 8:30 π.μ.  έως τις 13:00 μ.μ., θα πλαισιώνεται από γενικό γιατρό και νοσηλευτή και θα δέχεται επισκέψεις αυστηρά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, στα τηλέφωνα : 2541102716 και 2541102717. Το ραντεβού θα είναι μιας ώρας και αν χρειαστεί θα επαναληφθεί’.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου ένα μεγάλο ποσοστό όσων νόσησαν με covid 19, εμφανίζει, είτε κατά τη διάρκεια της νόσησης, είτε και τρεις μήνες συνήθως μετά την ανάρρωση –σε κάποιες περιπτώσεις και μετά το τρίμηνο- σειρά συμπτωμάτων : ‘ η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών δεν σχετίζεται με το εάν κάποιος νόσησε ελαφρά ή βαριά. Συμβαίνει και στις δυο περιπτώσεις. Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, 21 ημέρες μετά τη νόσηση ένα 65% δεν παρουσιάζει το συγκεκριμένο σύνδρομο. Το υπόλοιπο 35% όμως ταλαιπωρείται. Η συχνότητα φτάνει το 10%. Όσοι λοιπόν νόσησαν και εμφανίζουν  μετά την ανάρρωση διάφορα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ταχυκαρδίες,  ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό , βήχα κ.α θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να μην αμελήσουν να τα διερευνήσουν. Στο ιατρείο post covid στο Κ.Υ. Ξάνθης θα παρέχεται αυτή ακριβώς η υπηρεσία. Ουσιαστικά θα γίνεται η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης της υγείας και εφόσον απαιτείται θα γίνεται η απαραίτητη παραπομπή σε εξειδικευμένο γιατρό’.

Όπως σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου αντίστοιχα ιατρεία θα λειτουργήσουν και στα Κ.Υ Εχίνου και Αβδήρων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες στον ορεινό όγκο και στα πεδινά της Π.Ε. Ξάνθης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομα θα ανακοινωθούν επιπλέον υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Κ.Υ Ξάνθης προς τους πολίτες, που δεν σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, όπως άφησε να εννοηθεί η κ. Παπαδοπούλου.

Ακούστε την επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου.

Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο