Η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης  ενημερώνει για την παράσταση διαμαρτυρίας  αύριο Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις  9: 00 π.μ στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Το τελευταίο διάστημα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων «κατατρώει» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Έχουν αρχίσει να φτάνουν οι  λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί, ενώ οι αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ο καφές, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, τα είδη υγιεινής, τα ροφήματα, μας κάνουν να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές όταν ψωνίζουμε, τι να κόψουμε για να βγάλουμε το μήνα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας».

Οι τιμές του πετρελαίου και στη θέρμανση (1,15€/lit) και στην κίνηση (1,55€/lit) εκτινάχθηκαν. Μάλιστα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια 1333%. Παράλληλα, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης δεν αναπληρώνουν επουδενεί την αύξηση αυτή.

Η τιμή του υγραερίου εμφανίζει αυξήσεις πάνω από 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (32-45 €).

Για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος, η κυβερνητική εξαγγελία στήριξης των μικρών καταναλωτών ρεύματος με 500 εκατ. € είναι εντελώς ανεπαρκής αφού αυτή υπολογίζεται στα 1,3 δισ. € κάθε μήνα.

Τα τελευταία 15 χρόνια οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασαν το 150%, οδηγώντας σε πολλές διακοπές παροχής ρεύματος σε καταστήματα και κατοικίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας της ΕΕ, το 2019 στην Ελλάδα ένας στους τρείς καταναλωτές δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος, συσσωρεύοντας χρέη.

Αν υπολογίσουμε και τις συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες μας, αιτιολογείται η τραγική μείωση των τζίρων στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και η απειλή των λουκέτων.

Διεκδικούμε μέτρα που μπορούν να προσφέρουν μόνιμη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους, σε βάθος χρόνου, όπως:

•             Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 €

•             Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και των φόρων και χρεώσεων ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος των ατομικών επιχειρήσεων.

•             Καμιά διακοπή ρεύματος σε μικρομάγαζα με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000€. Να θεσπιστούν μακροχρόνιοι άτοκοι διακανονισμοί πληρωμής οφειλών.

•             Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αυτά τα μέτρα μαζί με άμεσα μέτρα στήριξης όπως:

–              Απαλλαγή από την επιστροφή της λεγόμενης «επιστρεπτέας προκαταβολής»

–              Επιδότηση επαγγελματικού ενοικίου και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία με δυνατότητα ρύθμισης καταβολής

μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων.

Είναι κρίσιμο ζήτημα επίσης αυτή την περίοδο και η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και εξασφάλισης της υγείας μας όπως:

•             Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών του πληθυσμού

•             Επίδομα ειδικού σκοπού και αναστολή όλων των οικονομικών τους υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες που νόσησαν ή θα νοσήσουν, για όσο διάστημα απουσιάζουν από τη δουλειά τους

•             Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ».