Ετοιμάζονται οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

Της Βάσως Μαχαίρα, απο την ΕΡΤ Κομοτηνής

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, θα γίνει μια παράσταση διαμαρτυρίας, θα υπάρχουν και τρακτέρ από την Κομοτηνή και θα επιδοθεί και ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Προς το παρόν ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει μπλόκα στους δρόμους στην περιοχή της ΑΜ-Θ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να στηθούν.

«Αυτό θα το κρίνει η πορεία της κινητοποίησης της Πέμπτης. Είμαστε σε επαφή και με τους Αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε περιοχές της Ελλάδας. Πάντως βλέποντας αυτό το άσχημο κλίμα με την πανδημία και όχι μόνο, δεν θα θέλαμε να το επιβαρύνουμε περαιτέρω. Εμείς και στην σύσκεψη που είχε γίνει με τον Περιφερειάρχη, είχαμε προτείνει και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε να καθιερωθεί όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού το Αγροτικό πετρέλαιο. Αυτή τη στιγμή ο Έλληνας Αγρότης πληρώνει το πιο ακριβό πετρέλαιο με 1,60 το λίτρο, ενώ στην Κύπρο οι συνάδελφοι μας το πληρώνουν στα 82 λεπτά το λίτρο. Ο Έλληνας Αγρότης πληρώνει και το πιο ακριβό ρεύμα το οποίο έχει τετραπλασιασθεί. Τα αγροεφόδια έχουν πάει 300% επάνω, καθιστώντας την φετινή καλλιέργεια ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ. Εμείς χρειαζόμαστε 150 λίτρα πετρέλαιο για 8-10 ώρες μόνο…», τόνισε με έμφαση ο κ. Δαλάτσης.

Επιπλέον πρόσθεσε πως το ειδικό καθεστώς για το πετρέλαιο που είχαν επιστροφή οι Αγρότες -25 λεπτά το λίτρο-, -μετά από 1,5 χρόνο-αυτό λόγω κρίσης διακόπηκε το 2017 και έκτοτε δεν επανήλθε. «Υπάρχουν τώρα σκέψεις για την επαναφορά του, αλλά ο τρόπος που εξετάζεται για την επιστροφή δεν είναι λειτουργικός, αφού θα επιστρέφεται μετά από καιρό, έχοντας αυτή την τιμή σε δυσθεώρητα ύψη και όχι την στιγμή που το χρειάζεται ο Αγρότης, δηλαδή την ώρα που το χρειάζεται όταν γεμίζει για να κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες», επισήμανε ο κ. Δαλάτσης.

Στεκόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανέφερε, πως αυτό δεν είναι ΚΑΠ, αφού αφορά μόνο το τι θα εισπράξει ο Αγρότης και δεν εφαρμόζεται μια ενιαία πολιτική και για την Ενέργεια, αλλά και για την Φορολογία. Στην Γερμανία ο Αγρότης που καλλιεργεί 250 στρέμματα δεν φορολογείται και εδώ στην Ελλάδα, τον … ‘γδέρνουν’», υποστήριξε ο κ. Δαλάτσης.

Τέλος αναφερόμενος στις εξελίξεις με την αποπομπή του κ. Λιβανού από το ΥΠΑΑΤ, έκρινε θετικό το γεγονός πως έφυγε ένας κάκιστος υπουργός για τον πρωτογενή τομέα…έστω και με αυτόν τον τρόπο…Οι Αγρότες προσπάθησαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα πάμπολλες φορές να τον δουν στο γραφείο του πριν στηθούν τα μπλόκα, αλλά ο κ. Λιβανός δεν απαντούσε ποτέ.

«Ένα μήνυμα να στείλω στους Βουλευτές μας: Είναι εκεί που είναι γιατί εμείς τους ψηφίσαμε για να εκπροσωπούν εμάς και όχι να εκπροσωπούν τις θέσεις της κυβέρνησης σε εμάς…Και σε ότι αφορά την διαγραφή του κ. Δούκα, αυτός που του έδωσε την εντολή για να κάνει ότι έκανε, θα διαγραφεί…», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δαλάτσης.

ΕΡΤ Κομοτηνής