Το πρώτο βιβλίο του Ξανθιώτη Σταύρου Χατζόπουλου με τίτλο “Η πρώτη σελίδα” βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και προκαλεί αρκετές συζητήσεις. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Σταύρο Χατζόπουλο με την επιστημονική και επαγγελματική του ενασχόληση, ως ένα γνωστό φαρμακοποιό της πόλης.

Στο εξής θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίζουν και μέσα από το πρώτο του συγγραφικό πόνημα. Πρόκειται για υλικό που συνέλλεξε στην πορεία των ετών και το αποτυπώνει με μορφή διήγησης αλλά και έμμεσου στοχασμού, χωρίς να αλλοιώσει τη γλώσσα, το ύφος και τη γλαφυρότητα της παράδοσης από τη μια γενιά στην άλλη. Μιας πορείας μέσα στο χρόνο και την ιστορία που καθόρισε τις επόμενες γενιές αποφασιστικά.

Η Δήμητρα Πυργελή αναφέρει σχετικά:

Με χαρά εχθές παραλάβαμε στο βιβλιοπωλείο μας την ιστορική νουβέλα του Σταυρού Χατζόπουλου “Η πρώτη παρτίδα”. Σαν μικρό παιδί με περισσή χαρά, αφενός γιατί το έγραψε συντοπίτης μας, αφετέρου γιατί είναι γραμμένο με ντοπιολαλιά, αδημονούσα. Σαν το βράδυ πήρε για τα καλά τον ανήφορο ξεκίνησα την ανάγνωση…

Με γλαφυρό τρόπο ο αφηγητής, ο κύριος Δημήτρης περιγράφει στον εγγονό του την δική του ιστορία μέσα από την ιστορία της χώρας μας κάνοντας αναφορές όμως και στην ιστορία των άλλων λαών. Ο κύριος Δημήτρης με συγκίνησε τόσο πολύ! Τα φύλλα καθώς γύριζαν στο αριστερό μου χέρι έφεραν στην παρέα και τους δικούς μου παππούδες και τις γιαγιάδες. Οι μουσικές και τα τραγούδια της πατρίδας άρχισαν να αντηχούν γύρω μου. Η μυρωδιά από το σατσάκι αναμείχθηκε με το κερί κανέλας που είχα αναμενόμενο. Άκουσα τις ρόδες του αραμπά καθώς επέστρεφε άδειο από το μεγάλο ταξίδι που έκανε στον κάμπο ο παππούς μου ο γυρολόγος. Οι βελόνες και τα κοφίνια του καπνού που για μένα ήταν παιχνίδι για τους παππούδες ήταν εργαλείο επιβίωσης. Είμαι σίγουρη όμως πως και ο άλλος μου παππούς συναντήθηκε στο τρένο με τον κύριο Δημήτρη στα πηγαινέλα της Γερμανίας. Μια βαθιά συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία! Να την επιλέξετε, να τη διαβάσετε, να τη χαρίσετε, γιατί είμαστε όλοι ακροατές ιστοριών που έφτιαξαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μέσα από τη ζήση τους.

Για να προχωρήσουμε λοιπόν, με βήμα ταχύ στο μέλλον πρέπει να έχουμε γνώση και θύμηση δυνατή!

Θερμά συγχαρητήρια Σταύρο εύχομαι όση αγάπη του έδωσες κατά τη σύνθεση τόση μα και περισσότερη να πάρει από τους αναγνώστες. Καλοτάξιδο και καλοταξιδεμένο…