Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα την “Επιλογή θρησκεύματος στην Κατάθεση Δελτίου Απογραφής Στρατευσίμων” κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο οποίος επικρίνει το γεγονός ότι ανάμεσα στα θρησκεύματα υπάρχει και η επιλογή “Πομάκος”.

Αναλυτικά:

Οι στρατεύσιμοι κάθε κλάσης έχουν υποχρέωση να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής, ανάλογα με το έτος γέννησής τους. Η κατάθεση του Δελτίου Απογραφής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.stratologia.gr, είτε σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μάλιστα, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, ως ενδεδειγμένος τρόπος κατάθεσης των Δελτίων Απογραφής συνιστάται ο ηλεκτρονικός, όπου μέσω των κωδικών taxisnet μπορεί κάθε στρατεύσιμος να απογραφεί.

Στην καρτέλα Κατάθεση Δελτίου Απογραφής του site www.stratologia.gr, ο κάθε στρατεύσιμος υποχρεούται να δηλώσει το θρήσκευμά του. Ανάμεσα στις επιλογές Χριστιανός Ορθόδοξος, Χριστιανός Καθολικός , Μουσουλμάνος, Άθεος κτλ.  υπάρχει και η επιλογή «Πομάκος», που ως γνωστόν δεν συνιστά καμία γνωστή θρησκεία.

Επειδή, τέτοιες αστοχίες δεν δικαιολογούνται, ιδίως όταν σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί στην διόρθωση της αντίστοιχης καρτέλας για την επιλογή του θρησκεύματος στο Δελτίο Απογραφής Στρατευσίμων, καθώς ο όρος «Πομάκος» δεν αντιστοιχεί σε κάποια διακριτή γνωστή θρησκεία;
  2. Από την στιγμή που το θρήσκευμα έχει αφαιρεθεί από τις ταυτότητες των πολιτών, πώς δικαιολογείται η ενδελεχής καταγραφή του θρησκεύματος των στρατευσίμων;

Ο ερωτών Βουλευτής

 Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 Δρίτσας Θοδωρής