Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ξάνθης, αναφέρει:

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 2α Φεβρουαρίου στην Ξάνθη, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422)του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει  τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μακροχρόνια συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης καθώς και στη σπουδαιότητα του έργου που αυτό επιτελεί, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: 

«Η παράδοση της Εκκλησίας μας, η κοινή εμπειρία των Αγίων, αλλά ακόμα και σοφία του λαού μας, εκφράζουν μία κοινή παραδοχή, την οποία μπορεί και ο καθένας μας να επιβεβαιώσει: ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι ένας κόσμος που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την ρευστότητα, την αστάθεια, την διαρκή μεταβολή. 

Μέσα σε αυτόν, λοιπόν, τον μεταβαλλόμενο κόσμο, που διαρκώς μας θέτει νέες προκλήσεις και καινούργια ζητήματα, η Εκκλησία, ως Σώμα Χριστού, οφείλει αφ΄ενός να παραμένει σταθερή και απαράλλαχτη στο δόγμα και στο ήθος της, αφού και ο Χριστός είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», και αφ΄ ετέρου να βρίσκει  διαρκώς νέους αλλά και πρόσφορους τρόπους για να μεταδίδει το μήνυμά της στις συνθήκες της κάθε εποχής. 

Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο άλλωστε συγκροτεί «όλο τον θεσμόν της Εκκλησίας». Παραλλήλως όμως απαιτείται και η διαρκής κατάρτιση και επιμόρφωση των στελεχών της, κληρικών και λαϊκών,  στις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να μην αγνοούν, αλλά να προσλαμβάνουν τον κόσμο και την εποχή τους. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος με την έμπνευση και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου έχει από ετών συστήσει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο διακονεί ακριβώς αυτή την ανάγκη επιμορφώσεως των κληρικών και μάλιστα με διαρκώς ανανεούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και ζηλευτά αποτελέσματα, για τα οποία είστε άξιος συγχαρητηρίων τόσο Εσείς π. Θεολόγε όσο και τα στελέχη του Ιδρύματος.

Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει από ετών συνάψει Προγραμματική Σύμβαση και διεξάγει από κοινού με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης επιμορφωτικά προγράμματα με σκοπό την κατάρτιση κυρίως των ιερέων μας, αλλά και των λαϊκών στελεχών της. Τολμώ μάλιστα να πω ότι είμαστε μία από τις πρώτες Επαρχιακές Ιερές Μητροπόλεις οι οποίες συνεργάζονται με το Ίδρυμα.

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα που με την χάρη του Θεού ξεκινά σήμερα έχει ως θέμα του την «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», του οποίου η χρησιμότητα προς όλους είναι προφανής και αυτονόητη. Ευελπιστούμε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Ιερός μας Κλήρος θα επιτελέσει με ακόμη περισσότερο ζήλο και αποτελεσματικότητα την πολυπλευρη αποστολή του». 

  Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ και  ως μία εισαγωγή στο Πρόγραμμα ανέπτυξε το περιεχόμενο και τους στόχους του Προγράμματος. Το συγκεκριμένο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της ποιμαντικής και διοικητικής φροντίδας των ενοριών και θα βοηθήσει τους ιερείς της ακριτικής μας Ιεράς Μητροπόλεως στο ευθυνοφόρο έργο τους. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν  εξ αποστάσεως εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος, Δρ. Θεολογίας, Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης, Δρ. Κανονικού Δικαίου και Υφηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Γραμματέας Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δρ. Θεολογίας, Παναγιώτης Φραγκάκος, Θεολόγος ΜΑ Θεολογίας, Γραμματέας Ι.Μ. Πειραιώς, Ιωάννης Ντίλης, Λογιστής Μεταπτυχιακός Οικονομικών, Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης. Δρ. Θεολογίας και Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης ΜΑ Θεολογίας. 

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.