Με τίτλο “Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;” η οργάνωση της “Ταξικής Πορείας” που πρόσκειται σε φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καταφέρεται εναντίον της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει και στάση εργασίας σε μέρα εθελοντικής αιμοδοσίας. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Μπάμπη Ευστρατίου.

Πιο αναλυτικά. Η ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας:

“Σε ανακοίνωση του, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης καλεί «όλους τους πολίτες της Ξάνθης να συνδράμουν στην εναλλακτική μορφή δράσης», στην εθελοντική αιμοδοσία(!), στις 1 Φλεβάρη, μέρα που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας. Εξαιρετικά «αγωνιστική» αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η τοπική ΑΔΕΔΥ, σε συνεννόηση απ’ ότι φαίνεται με το σωματείο του νοσοκομείου, αφού διοργανώνεται στη συνέχεια συνέντευξη τύπου στα γραφεία του.

Τη στιγμή που το νοσοκομείο της πόλης υπολειτουργεί, με πολλά τμήματά του να έχουν κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό να γίνεται λάστιχο καθημερινά για να βγουν οι βάρδιες, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή να μην έχουν επιστρέψει στη δουλειά και να κινδυνεύουν με οριστική απόλυση, νέες αναστολές να ετοιμάζονται από το υπουργείο (περίπου 10.000 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ), οι μάσκες υψηλής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο…, η τοπική συνδικαλιστική ηγεσία αποφάσισε την «ύψιστη αγωνιστική δράση», την εθελοντική αιμοδοσία. Εξάντλησαν οι υποταγμένοι συνδικαλιστές τις «απαρχαιωμένες» μορφές δράσεις (που δεν κάλεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα), τις κινητοποιήσεις, τις πορείες, τις συγκεντρώσεις και είπαν να προχωρήσουν σε εναλλακτικές μορφές.

Και για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους κατηγορούσαν υποκριτικά (ο Πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή) ότι «κάποιοι» βιάστηκαν να ανακοινώσουν κινητοποίηση και δεν περίμεναν τη δράση στις 1 Φλεβάρη, διασπώντας το συνδικαλιστικό κίνημα!! Η αναφορά αυτή αφορούσε τη μαζική διαδήλωση για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην περίθαλψη που έγινε το Σάββατο 22 Γενάρη, τη μοναδική κινητοποίηση για την υγεία που έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες στην πόλη. Κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 συμπολίτες μας και απ’ ότι φαίνεται ενόχλησε τον Πρόεδρο της τοπικής ΑΔΕΔΥ. Κάποιοι βιαστήκαμε να διαδηλώσουμε και δεν περιμέναμε την αγωνιστική… εθελοντική αιμοδοσία. Φυσικά και το ζήτημα δεν είναι η αιμοδοσία αυτή καθ’ αυτή, αλλά η ανυπαρξία οποιασδήποτε κίνησης για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην περίθαλψη και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του νοσοκομείου, είτε από την τοπική ΑΔΕΔΥ είτε από το σωματείο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν πως θα ξεπεράσουν αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν παύουν να τους υπενθυμίζουν διαρκώς ότι καμία διάθεση δεν έχουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να δουν πως μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην ζωή, γιατί εν τέλει αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά και στο ζήτημα της πανδημίας και της υγείας είναι ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.”

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ απάντησε:

“Ονομάζομαι Χαράλαμπος Ευστρατίου του Νικολάου και της Αποστολίας και δεν κρύβομαι πίσω από πολιτικές και κομματικές παρατάξεις
Όσοι με κατακρίνουν από την ταξική πορεία θα ήθελα να πουν το όνομα τους και όχι να κρύβονται πίσω από την παράταξη που έχει ως λογότυπο το γρανάζι το οποίο στην ουσία είναι ένα γρανάζι που συνδράμει στην κυβερνητική πολιτική της κάθε κυβέρνησης.
Φτάνει Πια η υποκρισία !!!
Το γρανάζι θέλει λάδι”