Η Νάξος είναι ένα από τα πιο διάσημα νησιά της χώρας μας κι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους τουρίστες. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πολύς κόσμος παντού αν επισκεφτεί κανείς το νησί το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της λεγόμενης high season δηλαδή από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου περίπου. Δεν είναι λοιπόν λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να απολαύσουν αυτά που έχει να προσφέρει το νησί – είναι γνωστό άλλωστε για τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του, τα γραφικά χωριά του και την κουζίνα του – με την άνεση τους, χωρίς πολλούς τουρίστες και φασαρία. Η λύση για όσους θέλουν κάτι τέτοιο λοιπόν, είναι να επισκεφτούν το νησί τον χειμώνα.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα νησιά της χώρας μας είναι σχεδόν έρημα τον χειμώνα, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς αν αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί την Νάξο τον χειμώνα, με άλλα λόγια αν θα βρει ένα νησί που να έχει λίγη ζωή και όχι ένα όμορφο νεκροταφείο με όλα τα μαγαζιά αλλά και τα αξιοθέατα του κλειστά. Ας δούμε λοιπόν πως είναι η Νάξος τον χειμώνα.

Η Νάξος τον χειμώνα

Η Νάξος μπορεί να μην είναι μεγάλο νησί, αλλά έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους σε αντίθεση με άλλα νησιά που ο μόνιμος πληθυσμός τους είναι ελάχιστος. Αυτό σημαίνει ότι το νησί δεν «νεκρώνει» μετά την τουριστική περίοδο. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι πολλά από τα μαγαζιά του νησιού – συνήθως τα μεγάλα κλαμπ και τα καταστήματα με τουριστικά είδη – λειτουργούνται από άτομα που διαμένουν στο νησί μόνο το καλοκαίρι και κλείνουν το αργότερο τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, θα βρείτε πολλά μαγαζιά ανοιχτά, αλλά όχι όλα. Επιπλέον, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λειτουργούν όλο τον χρόνο συνήθως, αλλά είναι καλό να επικοινωνήσετε μαζί τους για να είστε σίγουροι γιατί μπορεί να υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Θα βρείτε επίσης σίγουρα και καταλύματα για να μείνετε, αλλά δεν θα είναι όλα ανοιχτά. Τα μεγάλα resorts εννοείται κλείνουν τον χειμώνα.

Τι να δείτε στη Νάξο τον χειμώνα

Αναφέραμε ήδη τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Νάξου, τα οποία θα μπορέσετε να τα απολαύσετε πολύ άνετα, χωρίς τους τουρίστες να βγάζουν φωτογραφίες. Η Νάξος έχει και πολλά ορεινά χωριά που είναι πολύ όμορφα και γραφικά τον χειμώνα. Εννοείται ότι για να τα επισκεφθείτε όλα είναι καλή ιδέα να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο. Τον χειμώνα θα βρείτε ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά στο www.nactionrentacar.gr, που δουλεύει όλο τον χρόνο. Πέρα από τα χωριά, μπορείτε να γυρίσετε και τα πολλά εστιατόρια του νησιού που δουλεύουν όλο τον χρόνο και να δοκιμάσετε την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ κουζίνα της Νάξου, καθώς τα εστιατόρια και καφενεία που λειτουργούν όλον τον χρόνο λειτουργούνται από ντόπιους που έχουν πολύ μεράκι και γνωρίζουν καλά τον τόπο, τα προϊόντα και τις γεύσεις τους. Τα «τουριστικά» εστιατόρια – ευτυχώς ή δυστυχώς – κλείνουν τον χειμώνα.

Ο καιρός στη Νάξο το χειμώνα

Ο χειμώνας στην Νάξο δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα έχει κρύο, αλλά είναι πολύ σπάνιο να πετύχετε κάποια χιονόπτωση ή άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό να πετύχετε ανέμους με πολλά μποφόρ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σας προς και από τη Νάξο. 

Πως θα φτάσετε στη Νάξο το χειμώνα;

Η Νάξος, όπως και όλες οι Κυκλάδες, έχουν τακτική συγκοινωνία με τον Πειραιά ακόμη και κατά τον χειμώνα, αν κι εννοείται ότι τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά όσο το καλοκαίρι. Θα πρέπει, ωστόσο να γνωρίζετε ότι είναι σχετικά συχνό φαινόμενο η ακύρωση δρομολογίων των πλοίων λόγο κακοκαιρίας, οπότε καλό είναι να κοιτάξετε το δελτίο καιρού και να επιλέξετε να ταξιδέψετε σε μία περίοδο που δεν θα έχει προειδοποιήσεις για κακοκαιρία. Μπορεί να βρείτε ακόμη και αεροπορικά δρομολόγια από την Αθήνα.