Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με μεγάλη χρηστική αξία επιμόρφωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης. Με πρωτοβουλία της υποδιευθύντριας του σχολείου κ. Μ. Τονονίδου, αλλά και την υποστήριξη της διεύθυνσης και των διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου, το σχολείο επισκέφτηκαν ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του ΓΝΞ κ. Κωδωνάς Φώτης και η νοσηλεύτρια-διασώστρια και μέλος της εθελοντικής ομάδας διάσωσης (ΟΔΙΑ) Ξάνθης κα Μ. Σιρμποπούλου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση των καθηγητών/τριων στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως τραυμάτων που συμβαίνουν στο σχολικό και όχι μόνο χώρο. Είναι γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν από μικροτραυματισμούς ως και πιο σοβαρές καταστάσεις (επιληπτικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις κτλ) σε μαθητές στο σχολικό περιβάλλον.

Έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη και ορθή διαχείριση αυτών των καταστάσεων από τους εκπαιδευτικούς λειτουργεί καταλυτικά και προλαμβάνει συνήθως περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Οι επιμορφωτές μέσα από την τεράστια εμπειρία τους και χρησιμοποιώντας ανθρώπινα μοντέλα κατάφεραν να μεταδώσουν εύληπτα και ουσιαστικά στους εκπαιδευτικούς τις πιο επικαιροποιημένες βασικές γνώσεις γύρω από την άμεση διαχείριση των πιο συνηθισμένων τραυμάτων.

Η ημερίδα επιμόρφωσης έκλεισε με την επίδειξη χρήσης εξωτερικού απινιδωτή, που πλέον υπάρχει σε αρκετά σημεία της πόλης μας, και με την παρότρυνση οι εκπαιδευτικοί να πιστοποιηθούν στον τομέα της διάσωσης μέσα από το σεμινάρια που διοργανώνει η ΟΔΙΑ Ξάνθης.

Σε ανακοίνωσή του το 1ο Γυμνάσιο ευχαριστεί τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου για τη διάθεση των εκπαιδευτικών της σχετικής δράσης.

Αναλυτικά:

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες  στη Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κα. Έλενα Ροφαέλα για την άμεση ανταπόκριση και την ουσιαστική συνδρομή της  στην πραγματοποίηση της εξαιρετικής ενημέρωσης για θέματα Πρώτων Βοηθειών, στα πλαίσια της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Ξάνθης την Παρασκευή,28-1-2022, 13:00-15:00, με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις  του Διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του ΓΝΞ,  κ. Φωτίου Κωδωνά και της Εκπαιδεύτριας Πρώτων Βοηθειών, Νοσηλεύτριας  και μέλος της εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης (ΟΔΙΑ) Ξάνθης κας  Μαρίας Σιρμποπούλου. Οι δύο επιμορφωτές μέσα από την τεράστια εμπειρία τους και χρησιμοποιώντας ανθρώπινα μοντέλα κατάφεραν να μεταδώσουν εύληπτα και ουσιαστικά στους εκπαιδευτικούς τις πλέον  επικαιροποιημένες γνώσεις γύρω από την άμεση διαχείριση των πιο συνηθισμένων τραυμάτων.