Είναι ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός της Ξάνθης. Θα πάτε για να δείτε, να περπατήστε, να παίξετε με τα χιόνια ή να μείνετε. Στην διαδρομή θα βγάλετε φωτογραφίες στο Λυκοδρόμιο (χώρος αναψυχής), θα πιείτε καφεδάκι στην πλατεία Σταυρούπολης, θα περάσετε μέσα απ’ τον όμορφο Δαφνώνα και θα φάτε οπωσδήποτε στις ταβέρνες του Καρυόφυτου (“Κάπελας”).

Φτάνοντας στον Λειβαδίτη, να θυμάστε ότι βρίσκεστε στο ψηλότερο χωριό της Θράκης κι αξίζει να το γνωρίσετε. Θα δείτε το παλιό σχολείο, το καταφύγιο του ΕΟΣ Ξάνθης, τα “Αλπικά” λιβάδια και το ωραίο βουνίσιο τοπίο.

Παίρνοντας τον δρόμο προς δασικό χωριό, μπορείτε να φτάσετε στον διάσημο καταρράκτη, στο Σαρακατσάνικο χωριό με τα παραδοσιακά καλύβια, στον Αντάλοφο και το μνημείο Αναλογίδη. Στην ύπαιθρο γύρω απ’ τον Λειβαδίτη, κάθε βήμα αποτελεί και μια νέα εμπειρία, καθώς θα ανακαλύψτε δίπλα σας τα σαρκοφάγα φυτά (!) της περιοχής, τους όξινους τυρφώνες, τις σαλαμάνδρες στο χώμα κι όλα τα είδη μανιταριών που φυτρώνουν εδώ.

Στο Δασικό χωριό Ερύμανθου (φωτο) θα σταματήστε για ξεκούραση, καφέ και σοκολάτα, αλλά και φαγητό στην ταβέρνα του Θανάση….

>Από τις “αλλιώτικες προτάσεις”
Φωτο: Αλέξανδρος Μπουγιουκλού