Με μετριοπαθή προσέγγιση και αποφεύγοντας την ευθεία κριτική προς τη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής των “4” στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάββας Μελισσοπουλος τοποθετήθηκε για τη μεγάλη καταστροφή της Καπναποθήκης της οδού Αναξάρχου.
Σε ανάρτησή του κάνει λόγο για συλλογικές ευθύνες σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, προτείνοντας όμως μια σειρά από μέτρα, όπως η διάσωση του εναπομείναντος κτιρίου, και ενέργειες για την προστασία των υπόλοιπων εμβληματικών, ιδιωτικών και δημόσιων, κτιρίων που έχουν απομείνει στην πόλη της Ξάνθης, από το Δήμο και άλλους φορείς.

Αναλυτικά:
Πυρκαγιά στις Καπναποθήκες – Εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην ιστορία της Ξάνθης

Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα για τη Ξάνθη..
Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης μας, μία ιστορική Καπναποθήκη, τυλίχθηκε στις φλόγες για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Μια εγκαταλελειμμένη στο χρόνο ιδιωτική Καπναποθήκη που σε μια κανονική πόλη θα μπορούσε να ήταν ένα σύγχρονο Μνημείο – Μουσείο που θα θύμιζε παλαιότερα χρόνια ακμής και οικονομικής άνθισης της πόλης μας..
Είναι από εκείνες τις στιγμές που λες τι φταίει άραγε σε αυτή την πόλη και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο;
Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης βρίσκεται σε διαρκή πτώση και σε παρακμή, τα ιστορικά κτίρια της Ξάνθης ακόμα και αυτά που ανήκουν στο Δήμο όπως οι διπλανές από αυτές που κάηκαν Καπναποθήκες (Π) και αυτές υπό εγκατάλειψη, ο πολιτισμός σε κατάσταση ύφεσης, κάποιες δομές στην υγεία και στην παιδεία λειτουργούν στα όρια της κανονικότητας, ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα στην πόλη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα…
Όλη αυτή η εικόνα δείχνει μια κοινωνία και μια πόλη που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις, που δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της, μια πόλη σκιά του παλιού καλού της εαυτού…
Το παρελθόν όμως και η ιστορία της Ξάνθης είναι τόσο σπουδαία που δεν μπορούν για πολύ ακόμα να ανεχθούν τις προσωπικές ή συλλογικές ανεπάρκειες του κάθε θεσμικού φορέα ή παράγοντα.
Η εμβληματική Καπναποθήκη που κάηκε θα μας θυμίζει στο μέλλον τις ευθύνες μας και θα λειτουργεί ως ένα παράδειγμα αυτογνωσίας και ανάγκης για αλλαγή νοοτροπίας σε μια ολόκληρη κοινωνία, σε μια ολόκληρη πόλη.
Υπάρχουν σήμερα τόσες υπηρεσίες Δημόσιες και Δημοτικές, τόσοι Προϊστάμενοι, τόσες δομές, τόσοι Νόμοι και κανείς δεν μπόρεσε να «επιβάλει» την περίφραξη, την προστασία και τελικά τη διάσωση του κτιρίου …
Πού να σκεφτούμε ή να απαιτήσουμε και κάτι περισσότερο, την πολιτιστική και πολιτισμική δηλαδή ανάδειξη και προβολή του μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.. Ψιλά γράμματα….
Για να μην γίνουμε όμως μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων και στο μέλλον θα πρέπει άμεσα ο Δήμος της Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τo Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν στη διάσωση του εναπομείναντος κτιρίου ταυτόχρονα με την καταγραφή και την προστασία και όλων των υπόλοιπων εμβληματικών και διατηρητέων κτιρίων – μνημείων της πόλης μας που ανήκουν σε φορείς ή ιδιώτες και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διευθετώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και δίνοντας κίνητρα για την πολιτιστική ανάδειξη και προστασία τους.
Να κηρυχθούν άμεσα σε αποκατάσταση, να απαγορευθεί η όποια μετατροπή τους σε οικοδομικό τετράγωνο ή εμπορικό κέντρο και μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο Ξάνθης και τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο να τεθούν συνολικά σε ένα οργανωμένο καθεστώς πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάδειξης και προβολής τους.
Αυτό όμως που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι πολίτες της Ξάνθης είναι ότι αυτός ο κατηφορικός δρόμος και η διαρκής υποβάθμιση της πόλης μας επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει εδώ!!
Αυτή η πυρκαγιά, ας αφυπνίσει τους έχοντες την εξουσία να αντιληφθούν ότι έχουν ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας και όλους εμάς τους υπόλοιπους να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι έχουμε ευθύνες σχετικά με το σε ποιους αναθέτουμε να μας εκπροσωπούν σε θέσεις ευθύνης.
Αυτές οι στάχτες ας είναι οι τελευταίες που θα ανεχθούμε στην πόλη μας !!
Ξάνθη 19-1-2022
ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ