Η τεχνολογία του 6G αποτελεί τη νέα γενιά ασύρματων τηλεπικοινωνιών που θα αντικαταστήσει το 5G. Τα συγκεκριμένα δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες από ότι σήμερα τα δίκτυα 5G, παρέχοντας σημαντικά μεγαλύτερο εύρος ζώνης και πολύ χαμηλότερες καθυστερήσεις. Η σημαντική αυτή διαφορά στην ταχύτητα δεν είναι απλά μεγάλη, είναι κολοσσιαία με βάση το τι ισχύει σήμερα. Μιλάμε για χίλιες φορές μεγαλύτερες ταχύτητες και καθυστερήσεις απόκρισης κάτω από 1 millisecond.

Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν αυτές οι αλλαγές 

Σήμερα, τα έξυπνα κινητά είναι τεχνολογικά πολύ προηγμένα και μπορούν να διαχειριστούν τα πολυμέσα εύκολα, δίνοντας αναρίθμητες δυνατότητες κατανάλωσης περιεχομένου. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τεράστιες βιβλιοθήκες με ταινίες και σειρές σε υπηρεσίες όπως είναι το Netflix, ενώ έχει τη δυνατότητα να παίξει κλασικά παιχνίδια όπως το πόκερ σε εφαρμογές όπως του Pokerstars και να ακούσει εκατομμύρια τραγούδια και podcast, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ιστότοπους σαν το Spotify.

Η τεχνολογία 6G θα φέρει μεγάλες βελτιώσεις στον τομέα της φωτογραφίας, του βίντεο και των online παιχνιδιών. Σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης η υπολογιστική δύναμη των συστημάτων 6G αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό θα συμβεί κατά κύριο λόγο επειδή μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να προσδιορίζει το ίδιο το σύστημα την καλύτερη τοποθεσία σχετικά με τη μετάδοση των δεδομένων, την αποθήκευση και τον διαμοιρασμό τους.

Τα πλεονεκτήματα του 6G σε σχέση με το 5G

Τα νέα δίκτυα 6G πρόκειται να υποστηρίζουν ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων ενός Terabyte ανά δευτερόλεπτο. Τα σημεία πρόσβασης θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πολλαπλούς χρήστες ταυτόχρονα. Το συγκεκριμένο γεγονός θα επεκτείνει την απόδοση των εφαρμογών και τις δυνατότητες για πιο καινοτόμες εφαρμογές με ασύρματη σύνδεση.

Στον τομέα της μουσικής και του βίντεο για παράδειγμα και όσον αφορά το streaming, θα δούμε μεγαλύτερες αναλύσεις (8K σε βίντεο και αισθητά αναβαθμισμένη πιστότητα ήχου). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών.

Η λήψη αρχείων πραγματικά θα πραγματοποιείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ακόμα κι αν πρόκειται για τεράστιο όγκο δεδομένων. Είναι μάλλον δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα τη διαφορά, παρότι τα δίκτυα 5G λειτουργούν ήδη και εντυπωσιάζουν. Οι ταχύτητες των δικτύων 6G είναι πραγματικά ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Πότε θα τα δούμε όλα αυτά στην πράξη

Εκτιμάται πως τα πρώτα δίκτυα τεχνολογίας 6G θα κάνουν την εμφάνισή τους εμπορικά το 2030. Στη χώρα μας θα πρέπει να υπολογίζουμε περίπου μια δεκαετία. Η τεχνολογία μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ήδη και φαίνεται πως μπορεί να ανταποκριθεί στα όσα υπόσχεται ήδη, όμως χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες για να γίνει εμπορικά αξιοποιήσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κίνα που είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο τομέα, εκτόξευσε ένα δοκιμαστικό δορυφόρο μετάδοσης δεδομένων μέσω 6G και πραγματοποιεί τις δοκιμές της. Αντίστοιχα, η κινεζική εταιρεία Huawei εκτόξευσε και τον δικό της ιδιόκτητο δορυφόρο με σκοπό ακριβώς την έρευνα και τις δοκιμές, κάτι που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα και προκλήσεις πού όμως υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να λυθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Μήπως δεν χρειαζόμαστε τελικά τα δίκτυα 6G;

Ένα καλό ερώτημα είναι εάν όλα αυτά είναι τελικά κάπως υπερβολικά ή όχι. Αυτή τη στιγμή τα δίκτυα 5G φαίνεται τα καλύπτουν κάλλιστα όλες τις ανάγκες και δεν έχουν καν ακόμη επεκταθεί πλήρως στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλα αυτά, ειδικοί αναφέρουν πώς τεχνολογίες -όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη- δημιουργούν νέες απαιτήσεις, πέρα φυσικά από τις δεδομένες ανάγκες των ιδιωτών καταναλωτών. Βέβαια, ακόμα και σε ερευνητικό επίπεδο η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά, επιταχύνοντας την έρευνα και τις οποίες τεχνολογικές νέες εξελίξεις του αύριο.

Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάτι το οποίο θα λειτουργήσει σε οκτώ με δέκα χρόνια υπερβολικό με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας. Έχουμε γίνει, εξάλλου, πολλές φορές μάρτυρες στη ζωή μας για το πόσο γρήγορα έρχεται η εξέλιξή της. Αυτό που ίσως αυτή τη στιγμή να φαίνεται υπερβολικό, σίγουρα μετά από μια δεκαετία μπορεί να είναι πλέον έως και απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει πιθανότατα και για τα δίκτυα 6G.