Τη δική του τοποθέτηση, μια μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κάνει δημόσια ο Δήμαρχος Ξάνθης λίγο μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο Ξάνθης με αντικείμενο της αποζημιώσεις των δημοτών που επλήγησαν και τη συνδρομή του Δήμου προς αυτούς, απέναντι στους ιδιοκτήτες της Καπναποθήκης.

Παράλληλα, με δήλωσή του σημειώνει ότι θεωρεί δικαιολογημένη την ένταση καθώς και την οργή συμπολιτών, ακόμη και όσων στράφηκαν εναντίον του Δήμου, σημειώνει όμως ότι ο Δήμος δεν έχει τη νομική δυνατότητα να παρέμβει σε μια ιδιωτική Καπναποθήκη που έχει κριθεί διατηρητέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε:

“Η Ξάνθη βίωσε, χθες, μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην περιοχή των Καπναποθηκών και η οποία θα μπορούσε να επιφέρει πιο δύσκολες έως και τραγικές συνέπειες. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ξάνθης βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσής της και παρέχοντας τη συνδρομή του, όπου του ζητήθηκε.

Είναι δικαιολογημένη η αγωνία, η ένταση ακόμα και η οργή που εκφράστηκε από μερίδα των συμπολιτών μας -ιδίως όσων επλήγησαν από τη φωτιά- η οποία, εξαιτίας των συνθηκών, στράφηκε και εναντίον του Δήμου. Η δημοτική αρχή θα ήθελε να ενημερώσει τους συνδημότες μας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις Καπναποθήκες, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, απαγορεύει κάθε παρέμβαση από πλευράς των υπηρεσιών του.

Την ευθύνη για τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες απευθύνονται για την επίλυση προβλημάτων που προκαλούνται.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους ιδιοκτήτες των καπναποθηκών. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, για να τους παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Για το λόγο αυτό, συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε, ήδη, από το Υπουργείο Πολιτισμού τη σύσταση επιτροπής, βάσει του άρθρου 41 του Αρχαιολογικού Νόμου, για την έκδοση Πορίσματος Καταλληλότητας των Καπναποθηκών, ώστε να ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση του Πορίσματος.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών -και ιδιαίτερα των περιοίκων- την απαγόρευση της εισόδου των συνδημοτών στα πληγέντα κτίρια, καθώς και η επαφή με τους ιδιοκτήτες των Καπναποθηκών, για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε μεταβεί για ζητήματα του Δήμου, επισκέφθηκε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα, τον χώρο σήμερα το πρωί, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την έκταση των ζημιών και συνομίλησε με τους συνδημότες μας που έχουν πληγεί.” καταλήγει η ανακοίνωση. 

Το “ευχαριστώ” Τσέπελη για τις υπηρεσίες

Παράλληλα, με νεότερη δήλωσή του ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρει: 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον άμεσο και αποτελεσματικό συντονισμό των Πυροσβεστικών Σωμάτων όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επιχείρησαν στην πυρκαγιά στις Καπναποθήκες, καθώς και τις δυνάμεις της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης για την άρτια διευθέτηση της κυκλοφορίας και την περιφρούρηση του χώρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, αλλά και στη συνέχεια, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και για τη διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών και συνεργείων που θα εκτιμήσουν και θα αποκαταστήσουν τις φθορές που προκλήθηκαν.

Ιδιαίτερα -και διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του ξανθιώτικου λαού- ευχαριστεί και συγχαίρει, το επιχειρησιακό προσωπικό της ΠΑΜΘ, που επέδειξε, για άλλη μια φορά, υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, δίνοντας προτεραιότητα στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και τον περιορισμό των υλικών ζημιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποφασιστικότητα και ο ζήλος των πυροσβεστών μας αποσόβησαν τις πιθανότητες να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να επεκταθεί η φωτιά σε μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης.

Επίσης ευχαριστεί τις Υπηρεσίες του Δήμου, τη ΔΕΥΑ Ξάνθης, τους Εθελοντές πολίτες και τον Ερυθρό Σταυρό Ξάνθης που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια.