Καταστροφικό ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή των Καπναποθηκών στην οδό Αναξάρχου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο έσπευσαν αρχικά 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες και στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύσηθηκαν φτάνοντας συνολικά τα 16 οχήματα και τους 30 πυροσβέστες από όλη την περιοχή με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων του Δήμου Ξάνθης.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το ιστορικό κτίριο σε σχήμα “Γ” της Καπναποθήκης της Glen Tobacco Compnay είχε ανεγερθεί το 1925 σε οικόπεδο έκτασης 13,75 στρεμμάτων και είχε περιέλθει στη συνέχεια στην καπνεμπορική οικογένεια Πετρίδη, της Καβάλας, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα. Ήταν πιθανότατα το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο μετά την γειτονική Καπναποθήκη “Π”  και ζωντανή υπόμνηση της μεγάλης παράδοσης του καπνού και των καπνομάγαζων της Ξάνθης.

Άλλωστε, στα κοινωνικά δίκτυα και στις πολλές συζητήσεις που κυριαρχούν στην πόλη, επικρατεί απογοήτευση στους κατοίκους που είναι περίλυποι για την απώλεια ενός τοπόσημου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του περασμένου αιώνα στην Ξάνθη.

Παρέμενε εγκαταλειμμένο για δεκαετίες όπως και το εξαιρετικό αρχοντικό του ίδιου συγκροτήματος, που έχει την πρόσοψή του στην οδό Καπνεργατών και αποτελεούσε στέγη για άστεγους, κυρίως, για πολλά χρόνια. Από κάποιον διερχόμενο άστεγο θεωρείται πιθανό να ξέσπασε και η πυρκαγιά ενώ καθοριστικη ήταν η άμεση και επιτυχής παρέμβαση τόσο της Πυροσβεστικης όσο και της Αστυνομίας/Τροχαίας Ξάνθης.

Καταστροφές σε διαμερίσματα, ζημιές σε οχήματα, έκλεισαν σχολεία

Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές σε διαμερίσματα στο παρακείμενο συγκρότημα Ζάρρα/Ζαγναφέρη επί της οδού Λευκίππου καθώς άρπαξαν φωτιά όλες οι πλαστικές τέντες των διαμερισμάτων. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα που ήταν στο πάρκινγκ ενώ στάχτη και αποκαϊδια διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση.

Το σύννεφο καπνού ήταν τεράστιο και προκάλεσε τρόμο σε όλη την πόλη καθώς σκοτείνιασε όλη η περιοχή. Εξαιτίας των καπνών αποφασίστηκα από το Δήμο Ξάνθης η διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων που βρίσκονται στα 4 γειτονικά σχολικά συγκροτήματα (3ο Νηπιαγωγείο-11ο Νηπιαγωγείο- 18ο Νηπιαγωγείο- 3ο Δημοτικό- 6ο Δημοτικό-13ο Δημοτικό-14ο Δημοτικό-2ο Γυμνάσιο-3ο Γυμνάσιο-7ο Γυμνάσιο-2ο ΕΠΑΛ-1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ)

Το κτίριο απέμεινει πλέον μόνο με την περιμετρική του τοιχοποιία και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στατικά, να καταρρεύσει, με την πρώτη βροχή.

Διαβάστε ακόμη: 

-Τρόμος στην Ξάνθη. Φωτιά κατέστρεψε την Καπναποθήκη στην οδό Αναξάρχου
-Ποιο ήταν και πώς ήταν κάποτε η Καπναποθήκη που καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά
-O απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς. Επίλογος για ένα ιστορικό κτίριο !

(Φωτογραφία: Κ. Μαυρομάτης)

(Εδώ το κτίριο στο βάθος, σε φωτογραφία του 1942. Αρχείο Δ. Μαυρίδη)