Ημέρα περίσκεψης και λύπης η σημερινή για την Ξάνθη καθώς η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα ιστορικό κτίριο, αδιάψευστο μάρτυρα ενός αιώνα της μεγάλης παράδοσης του καπνού στην πόλη της Ξάνθης.

Όπως μας πληροφορεί ο Τάσος Τεφρωνίδης, που δημοσίευσε και τη σχετική φωτογραφία, το καπνομάγαζο της αμερικάνικης “GLENN TOBACCO Co INC. σημερινής ιδιοκτησίας Πετρίδη το 1924. Η λήψη έγινε απο τον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα γήπεδα τένις. Κατά μήκος του τοίχου είναι η σήμερα η οδός Λευκίππου. Δυστυχώς τα κτίρια αυτά δεν υπάρχουν πια, καταστράφηκαν από πυρακαγιά σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022. Παραμένει το κτήριο των γραφείων της που είναι στη οδό Καπνεργατών αλλά και αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το ιστορικό κτίριο σε σχήμα “Γ” της Καπναποθήκης της Glen Tobacco Company, εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα,  είχε ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 13,75 είχε περιέλθει μεταγενέστερα στην καπνεμπορική οικογένεια Πετρίδη, της Καβάλας, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα και ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, προς πώληση.

Ήταν πιθανότατα το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο μετά την γειτονική Καπναποθήκη “Π”  και ζωντανή υπόμνηση της μεγάλης παράδοσης του καπνού και των καπνομάγαζων της Ξάνθης.

Διαβάστε ακόμη:

Τρόμος στην Ξάνθη. Φωτιά κατέστρεψε την Καπναποθήκη στην οδό Αναξάρχου

O απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς. Επίλογος για ένα ιστορικό κτίριο !

Γείτονες και μαθητές του ΕΠΑΛ προσέτρεξαν στην πυρκαγιά. Καθοριστική η συμβολή τους