Του Δ. Γκαγκαλίδη

Οι γονείς του Φίλιππα Παπαναστασίου ήρθαν απ’ την Καστοριά, την δεκαετία του 1940 κι εγκαταστάθηκαν στο σημερινό “Φυτώριο”, μετά τις Σιδηροδρομικές Γραμμές. Απ’ τα μέρη τους έφεραν την τέχνη, την καλλιέργεια της γης για τα νόστιμα προϊόντα της. Μπαξεβαναίοι μια ζωή, δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν στην μεταπολεμική Ξάνθη. Στην δεκαετία του 1980 μετακόμισαν επαγγελματικά στην γειτονιά της 40 Εκκλησιών και στην συνέχεια ο Φίλιππας ήρθε στην Δημοτική Αγορά.

Ο Δημήτρης θυμάται ακόμη τον πατέρα Γιώργο Καραλανίδη, που τριγύριζε στις γειτονιές της Ξάνθης με τον τροχήλατο ξύλινο πάγκο, πουλώντας φρέσκα ζαρζαβατικά (φωτο παρακάτω). Ζωή σκληρή και πολύ κοπιαστική, που την έφαγαν οι παλαιότεροι ….με το κουτάλι. Με τα προϊόντα που τα έφερναν απ’ τα χωριά, φορτώνοντας σε κάρα με πολύ ταλαιπωρία κι ιδρώτα. Ο ίδιος από νεαρός -ως νεώτερη γενιά- ασχολήθηκε και συνέχισε την εργασία του μπαμπά, αν και κάποιοι συμμαθητές τον θυμούνται ακόμη όταν είχε αξιόλογες επιδόσεις στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, παίζοντας στον Ερμογένη.

Σήμερα Ο Φίλιππος κι ο Δημήτρης είναι τα συνεταιράκια της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης. Φρούτα και λαχανικά. Με μεγάλη πελατεία, φίλους και συμπάθειες σε όλη την πόλη. Η δουλειά είναι ακόμη δύσκολη κι απαιτητική, με δύσκολο ωράριο και πολύ κουβάλημα. Η ευχαρίστηση όμως ξεκινά απ’ τον καλό λόγο…. των πελατών !!