Toυ Δ. Γκαγκαλίδη
**Αρχαία χρόνια : **Ο Ηρακλής έρχεται εδώ για να πιάσει τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά Διομήδη. Μόλις έπιναν νερό απ’ το ποτάμι του Κόσυνθου τρελαίνονταν…
**Βυζαντινά χρόνια : **Ο Κόσυνθος πλημμυρίζει συνεχώς την πεδιάδα της Ξάνθης. Το ποτάμι τελειώνει στην περιοχή της Λαφρούδας, περνώντας απ’ το χωριό Ποταμιά.
**1833 : **Το δέλτα Κόσυνθου περιγράφεται ως “πυκνή ζούγκλα”. Η ροή νερού είναι άστατη, γιατί δεν υπάρχουν αναχώματα. Οι καταστροφές είναι μεγάλες.
**1913 : **Η νησίδα Καναρά που σχημάτιζε ο Κόσυνθος στο “Παζάρι” της Ξάνθης παύει, καθώς επιχωματώνεται. Χάνονται τα παλιά βυρσοδεψία και σχηματίζεται η πλατεία Ζωαγοράς.
**1950 : **Γίνονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, ώστε να μην πλημμυρίζει ο κάμπος και τα χωράφια, περιορίζοντας τις καταστροφές.
**1996 : **Μετά από καταρρακτώδης βροχές το νερό στον Κόσυνθο φτάνει στο ίδιο ύψος με τις γέφυρες σε Σμίνθη και Ξάνθη. Η πόλη κινδυνεύει, τα χωράφια σε Πετεινό, Γενισέα και τον κάμπο πλημμυρίζουν.
**2022 : **Ο Κόσυνθος παραμένει επικίνδυνος χείμαρρος, παρασύροντας τα πάντα όταν θυμώνει. Το γεγονός καθιστά δύσκολη την δημιουργία έργων και διακοσμήσεων (μονοπάτι Ζωής)

(φωτο Νησίδα Κόσυνθου, “παραλία”, “ΞΕΝΙΑ”, “Κυβερνείο”)