Κινητοποίηση εναντίον του τρόπου που ξεκίνησε η χρονιά στα σχολεία, κατηγορώντας για ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης για την πανδημία, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης ΕΛΜΕ Ξάνθης και Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, με αφετηρία την κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Στην ανακοίνωσή του ο Διδασκαλικός Σύλλογος, αναφέρει:
Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης καταγγέλλει την ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης για την απόφασή της να ανοίξει τα σχολεία δίχως να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19, και αγνοώντας κατ’ επανάληψη τις προτάσεις των εκπ/κών ομοσπονδιών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.
Η απόφαση αυτή μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε μια περίοδο που επελαύνει η νέα ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη (ο).
Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία δείχνοντας να μην λαμβάνει υπόψη ότι:
• Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κορύφωση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα και ήδη στις δυο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων προστίθενται μέρα με την ημέρα χιλιάδες κρούσματα που αφορούν σε παιδιά και εκπ/κούς
• Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων στο υγειονομικό προσωπικό.
Η ελληνική κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς μέτρα ενώ στα σχολεία διατηρείται το αδιανόητο «μέτρο» του 50% + 1 για να κλείσει ένα τμήμα. Μέτρο που δεν στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της επιτροπής επιστημόνων, αλλά αποτελεί ξεκάθαρη, πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Επιπλέον η αύξηση των παιδιών από 22 σε 25, μες στην πανδημία, έχει αυξήσει τα υπερπληθή τμήματα και πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία συνωστίζονται κάτω από ιδιαίτερα επιβαρυντικές υγειονομικά συνθήκες.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική που απαξιώνει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση στην ουσία πρότεινε ως λύση μόνο τα ανοιχτά παράθυρα και το (1) επιπλέον τεστ κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Δεν προνόησε, όμως, να καλύψει τις ανάγκες σε επιπλέον τεστ, μεταθέτοντας την ευθύνη ως συνήθως και πάλι στους εκπ/κούς και μετατρέποντας σε κάποιες περιπτώσεις τα σχολεία σε υπαίθρια διαγνωστικά εργαστήρια. Επιπλέον οι δηλώσεις των υπευθύνων του Υπουργείου για συνδιδασκαλίες (εν καιρώ πανδημίας) αποτελούν απόδειξη της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδιασμού ενώ δείχνουν να αγνοούν βασικές παραμέτρους ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου όπως η μη ανάμιξη τμημάτων.
Βρισκόμενοι στο επίκεντρο του κύματος έξαρσης των κρουσμάτων και με αγωνία για τη ασφάλεια εκπαιδευτικών, παιδιών και των οικογενειών τους ακόμη και τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και αναστολή λειτουργίας του τμήματος με λιγότερα κρούσματα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας στην ταυτόχρονη διαπίστωση κρουσμάτων σε άλλα τμήματα του σχολείου.
• Παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. μάσκες) δωρεάν.
• Δωρεάν τεστ (rapid και μοριακά) για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των ΜΕΘ.
• 15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα.
• Αραίωση των τμημάτων με αξιοποίηση και εύρεση αιθουσών όπου αυτό είναι εφικτό και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προδιαγραφές λειτουργίας.
• Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.
• Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών να επαρκούν ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά καθώς και αυτά που θα προκύψουν από την κορύφωση της πανδημίας. Παράταση των τριμηνιαίων προσλήψεων αναπληρωτών μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να συμβάλλουν με ενισχυτική διδασκαλία στην αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της καραντίνας
• Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, αύξηση των επιχορηγήσεων για την αγορά του υγειονομικού υλικού που χρειάζονται τα σχολεία.
• Προσλήψεις νοσηλευτών και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής (ιατρικές εξετάσεις) στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας δωρεάν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
• Χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που διαπιστώνονται θετικοί με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών.
• Αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης).
Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης καλεί τα σχολεία και τους συναδέλφους να μας αποστέλλουν καθημερινά στοιχεία με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Η υπεράσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Για ακόμη μία φορά καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να σταματήσει την επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και να υιοθετήσει τα προτεινόμενα μέτρα της εκπαιδευτικής κοινότητας για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Επιπλέον καλούμε την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 6:30 το απόγευμα, σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης προκειμένου να υπερασπιστούμε τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία.
Οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες. Υπεράσπιση – ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανοιχτά και ασφαλή δημόσια σχολεία.