Το μικρό διαμέρισμα είναι δυστυχώς μονόδρομος σε πολλές περιπτώσεις τόσο λόγω των υψηλών ενοικίων στις μεγάλες πόλεις αλλά και του γεγονότος ότι τα πιο καινούργια διαμερίσματα σχεδιάζονται επίτηδες μικρά έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η μετατροπή τους σε Air BnB. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ζωή σε ένα μικρό διαμέρισμα πρέπει να είναι μίζερη και περιορισμένη. Οι μικροί χώροι είναι εξ ορισμού πιο ζεστοί και cozy και μπορούν να γίνουν και πολύ πρακτικοί με λίγη οργάνωση και προσπάθεια και φυσικά με τα σωστά έπιπλα.

Αν λοιπόν ο σχεδιασμός διαμερίσματος σας παιδεύει και σας πελαγώνει επειδή ο χώρος είναι σχετικά μικρός, δείτε μερικά έπιπλα που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τους χώρους του διαμερίσματος σας και μάλιστα με τρόπο που θα κρύβει το μικρό του μέγεθος.

Γωνιακός καναπές

Εννοείται ότι κάθε σαλόνι χρειάζεται να έχει έναν ευρύχωρο καναπέ για να αράζουν οι κάτοχοι του σπιτιού αλλά και για να κάθονται οι καλεσμένοι τους. Σε ένα μεγάλο σαλόνι η λύση είναι συνήθως πολλοί διθέσιοι ή τριθέσιοι καναπέδες, ανάλογα με τη διαρρύθμιση του χώρου αλλά στους μικρούς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η κατάλληλη λύση είναι ένας γωνιακός καναπές τοποθετημένος από τη μια μεριά κολλητά με τον πλαϊνό τοίχο και την άλλη παράλληλα με κάποιον άλλο τοίχο ή μπαλκονόπορτα. Έτσι θα σας μείνει πολύς χώρος διαθέσιμος και θα έχετε πολύ χώρο για σας και τους φίλους σας.

Μεγάλοι καθρέφτες

Ο καθρέφτης είναι ένα must αξεσουάρ για κάθε μικρό χώρο καθώς με τον αντικατοπτρισμό του κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο ανοιχτός κι ευρύχωρος. Όσο πιο μεγάλος ο καθρέφτης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ψευδαίσθηση επέκτασης του χώρου.

Γυάλινα τραπεζάκια

Μπορεί τα ξύλινα τραπεζάκια να είναι πιο «αρχοντικά» και να κρατάνε μια ζωή, αλλά έχουν ένα βασικό ελάττωμα – τουλάχιστον όσον αφορά τα μικρά σαλόνια και τους μικρούς χώρους γενικότερα – : είναι συμπαγή. Αυτό σημαίνει ότι το αποτύπωμα τους στον χώρο είναι πασιφανές. Με άλλα λόγια, απλά κλείνουν τον χώρο. Τα γυάλινα τραπεζάκια αποτελούνται από έναν λεπτό μεταλλικό συνήθως σκελετό και φυσικά την τζαμαρία , η οποία και είναι διάφανη. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αόρατα. Με άλλα λόγια, τα γυάλινα τραπεζάκια είναι και πρακτικά αλλά και δεν φαίνεται ότι κλείνουν τον χώρο.

Πτυσσόμενα έπιπλα κουζίνας

Αν ένα διαμέρισμα είναι γενικά μικρό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και η κουζίνα του δεν θα είναι ευρύχωρη. Το πρόβλημα με την κουζίνα είναι ότι είναι ένας χώρος στον οποίο τρώει συνήθως η οικογένεια, οπότε πρέπει να υπάρχει τραπέζι και καρέκλες, αλλά και στον οποίο πρέπει να μπορούν να κινούνται με άνεση όσοι μαγειρεύουν ή κάνουν άλλες δουλειές. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα πτυσσόμενα ή ανοιγόμενα έπιπλα. Ένα ανοιγόμενο τραπέζι μπορεί να ανοίγει όσο χρειάζεται, ανάλογα με τα άτομα που θα φάνε ή την χρήση της κουζίνας, ενώ οι πτυσσόμενες καρέκλες μπορούν να αποθηκεύονται διπλωμένες όταν δεν χρειάζονται, εξοικονομώντας έτσι πολύ χώρο.

Κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο

Όταν επενδύουμε σε κρεβάτι αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η επιφάνεια του και φυσικά η άνεση του. Το κρεβάτι όμως έχει τρεις διαστάσεις: ύψος, μήκος και πλάτος. Γιατί να μένει ανεκμετάλλευτο το ύψος του; Ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο θα σας λύσει τα χέρια αφού θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε πολλά αντικείμενα – εννοείται ότι δεν μιλάμε για αντικείμενα καθημερινής χρήσης – σε έναν χώρο που απλά μένει ανεκμετάλλευτος!

Εντοιχισμένες ντουλάπες

Αυτό αφορά πιο πολύ τα διαμερίσματα που είναι υπό κατασκευή ή που πρόκειται να ανακαινιστούν, ωστόσο είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι οι εντοιχισμένες ντουλάπες είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα και πολύτιμα «έπιπλα» σε ένα σπίτι. Γιατί να καλύψετε τον ελεύθερο σας χώρο με μεγάλα έπιπλα όταν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους τοίχους σας; Η επένδυση σε εντοιχισμένες ντουλάπες θα κάνει την κρεβατοκάμαρα σας πολύ πιο ευρύχωρη και λειτουργική.