Αγαπημένο και διαχρονικό μαγαζί – σύμβολο της Ξάνθης. Οι παλαιότεροι το θυμούνται ως “Δόβηρο”, όταν λειτουργούσε και καλοκαιρινό roof garden, με υπέροχη θέα.
Το μεγαλοπρεπές “Κυβερνείο” βρίσκεται στην νότια πλευρά της παλιάς πόλης. Έχοντας δίπλα του κι άλλα νυχτερινά στέκια, συγκροτεί την “παραλία” της Ξάνθης, όνομα που το κουβαλά από τότε που το ποτάμι Κόσυνθος περνούσε από εδώ μπροστά. Την “φρουριακού” τύπου χοντρή τοιχοποιία ακολουθούν θρύλοι και παραδόσεις της Βυζαντινή εποχής. Τότε που η βασίλισσα Ξανθίππη χρησιμοποιούσε κρυφά περάσματα και στοές για να κάνει βόλτες απ’ το κάστρο Ακρόπολης προς την πόλη και να ανακατεύεται με τους υπηκόους της.

Στην μετέπειτα περίοδο της Τουρκοκρατίας, κάποιοι μιλούν για σήραγγες που φυγάδευαν κυνηγημένους και όπλα, ετοιμάζοντας την επανάσταση των Ελλήνων. Σήμερα θα έρθετε στο “Κυβερνείο” για να δείτε και να απολαύσετε από κοντά την μοναδική του ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη διακόσμηση. Στον όροφο θα βρείτε κεντρικό τζάκι, που ανάβει τον χειμώνα, ενώ τα τραπέζια δίπλα στα παράθυρα – πολεμίστρες είναι περιζήτητα…..