“Δυστυχώς δεν υπάρχουν δεδομένα για όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, που να δίνουν την εικόνα των αιωρούμενων σωματιδίων, από τα τζάκια και τις θερμάστρες με ξύλα στις πόλεις ,όταν αυτά ξεπερνούν τα όρια ασφάλειας της υγείας των ανθρώπων.”

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο  Γνωστός Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που δείχνουν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης.  Δεδομένα υπάρχουν μόνο για την περιοχή της Ξάνθης, όπου ο συνταξιοδοτηθείς πριν λίγους μήνες Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος,  συνεχίζει να εργάζεται με την ομάδα του στο Εργαστήριο «Αθηνά», όπου έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός μέτρησης.

Τα δεδομένα του οποίου συνθέτουν ένα …ζοφερό τοπίο για την Ξάνθη που επιδεινώνεται όταν υπάρχει άπνοια : «Η χημική ανάλυση των αιωρούμενων σωματιδίων δείχνει την περιεκτικότητα των βλαβερών σωματιδίων. Όταν αυτά υπερβαίνουν τα όρια, θα πρέπει να κυκλοφορούμε με μάσκα, ή να μην κυκλοφορούμε καθόλου, καθώς οι βλάβες που προκαλούνται, σωρευτικά, πέρα από τα αναπνευστικά προβλήματα, είναι πολύ σοβαρές σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά.

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται όλο το 24ωρο και οι αναρτήσεις των στοιχείων να γίνονται κάθε λίγα λεπτά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια οδηγία που λέει πως απαγορεύονται τα τζάκια στις πόλεις και όσοι έχουν, πρέπει να διαθέτουν και αντιρρυπαντική τεχνολογία. Ένα κουτί που τοποθετείται στην καπνοδόχο συγκρατεί ότι βλαβερό εκλύεται με τον καπνό. Κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ και μπορεί να κατασκευασθεί στην Ελλάδα. Προσωπικά έχω απευθυνθεί σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να το κατασκευάσουν και να μην χρειάζεται να το εισάγουμε από το εξωτερικό», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Ραψομανίκης.

Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή στο Εργαστήριο “Αθηνά”

Ο κ. Ραψομανίκης ανέφερε και μια σειρά άλλων πρωτότυπων δράσεων και δραστηριοτήτων και στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, που από το 2013 υλοποιεί το Εργαστήριο ‘Αθηνά’, με μετρήσεις όλων των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και άλλων παραμέτρων, στο  Δασοχώρι της Ξάνθης.

“Έχουμε σκοπό να ενεργοποιήσουμε τον πύργο μέτρησης στο Δασοχώρι με καινούργια όργανα και αισθητήρες, ούτως ώστε να ξαναστέλνουμε τα στοιχεία στο Flux NET. Αλλά νομίζω πως και η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να το στηρίξει. Επίσης συνεργαζόμαστε και με την ESA-European Space Agency-η οποία σύντομα θα στείλει δορυφόρο στο διάστημα, που θα παρακολουθεί τα αέρια του θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή. Οι  δορυφόροι αυτοί πρέπει να είναι βαθμονομημένοι. Αυτό θα το κάνουμε εμείς με το αεροσκάφος που υπάρχει στην Ελβετία και με συναδέλφους που συνεργαζόμαστε εκεί . Μπορεί να είμαστε ακριτική περιοχή και ακριτικό πανεπιστήμιο, όμως η δουλειά, η έρευνα, η επιστήμη μας είναι παγκόσμια και …οικουμενική θα έλεγα! Αυτό φωνάζω τα 25 χρόνια που υπηρετούσα το ΔΠΘ. ” τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ραψομανίκης.

Από ρεπορτάζ της ertnews.gr