Για ένα Δεκέμβρη που ο ίδιος τουλάχιστον δεν έχει ξαναζήσει στην αγορά της Ξάνθης , έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης  κ. Μίμης Μίλκογλου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης την Τετάρτη: “Είναι πρωτόγνωρο για όλους τους μικρομεσαίους αυτό που ζούμε σε αυτήν την εορταστική περίοδο. Περιμέναμε ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά σήμερα ζούμε το χειρότερο Δεκέμβριο της τελευταίας 20ετίας, από όσο μπορώ να θυμηθώ”.

“Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δυο υγειονομικής, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια, που οι ΜμΕ αναζητούν την απαραίτητη σταθερότητα για να σταθούν στα πόδια τους και ‘σκοντάφτουν’ διαρκώς στην αβεβαιότητα” σημειώνει, προσθέτοντας: “όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν είναι ήρωες’”.

Πρόκειται, όπως αναφέρει για “Χριστούγεννα με περιορισμένες αγορές συγκεκριμένων ειδών- δώρα, παιχνίδια κ.τ.λ-,  την κίνηση να περιορίζεται παραμονές Χριστουγέννων σε μια – δυο μέρες και με την κατάσταση να παραμένει ίδια και την εβδομάδα που τρέχει: μια «ψιλοκίνηση» που δεν θύμισε σε τίποτε εορταστική περίοδο. Οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης σχεδόν δεν δούλεψαν. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε και συζητάμε με τους συναδέλφους. Να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του μαγαζιού, να θέλεις να  βοηθήσεις την οικογένεια σου και να μην μπορείς. Είτε κρατάς το μαγαζί κλειστό , είτε ανοιχτό είναι πια το ίδιο. Παίρνουν μέτρα για την πανδημία. Κατανοητό. Για τις επιπτώσεις των μέτρων που επιβάλλουν όμως δεν υπάρχουν αντίμετρα. Φτάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χαμένης χρονιάς. Τρέχουν τωρινές υποχρεώσεις, υπάρχουν συσσωρευμένες από την περίοδο του lockdown και αναρωτιόμαστε πως θα ανταπεξέλθουμε όταν δεν έχουμε ούτε τον απαραίτητο χρόνο, ούτε και κατανάλωση…”

“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έρχονται λουκέτα αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Είναι σαν να μας τιμωρούν χωρίς να έχουμε φταίξει, γιατί αποδείχθηκε ότι εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με την υπερμετάδοση”, αναφέρει κάνονας δυσοίωνες προβλέψεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εστιάζει με έμφαση στην αβεβαιότητα που χτυπά καταναλωτές και αγορά: “Ξυπνάς και δεν ξέρεις τι έρχεται. Ανακοινώνουν μέτρα για τις 3  Ιανουαρίου αν και ήξεραν τι έρχεται με την Όμικρον. Για βδομάδες το συζητούσαν στα δελτία ειδήσεων. Σε μια μέρα αλλάζει άρδην το σκηνικό. Τώρα λένε θα ισχύσουν νωρίτερα, μέσα στις γιορτές. Και κανείς δεν ξέρει τι έρχεται αύριο. Οι επαγγελματίες, που ήδη προετοιμάστηκαν για την Πρωτοχρονιά, τι θα γίνουν; Ο κόσμος και οι επαγγελματίες δεν είναι πιόνια να τους αλλάζεις θέση κάθε τόσο”.

Ακούστε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Μ.Μίλκογλου.