Το απόγευμα του Σαββάτου 18-12-2021 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης και ήταν αφιερωμένη στη μικρασιατική καταστροφή. Κύριος ομιλητής ήταν ο  Ιωάννης Μπακιρτζής, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Ο ομιλητής παρουσίασε τις διαστάσεις του ιστορικού γεγονότος κάνοντας παράλληλα αναφορά στα προσωπικά του βιώματα ως τέκνου οικογενείας προσφύγων από τη Μ. Ασία.
Μαθητές του σχολείου διάβασαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά βιβλία που αναφέρονται στη μικρασιατική καταστροφή ενώ παρούσα ήταν και η χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του μουσικού μας Άλκη Πλακιά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μητροπολίτη Ξάνθης Πολύκαρπο Ψωμιάδη, πρόσφυγα από τον Πόντο.

Στο χώρο εκτέθηκαν βιβλία εκδόσεις του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,
τα οποία αποτελούν μέρος της δωρεάς του Κέντρου προς το σχολείο.
Την εκδήλωση προετοίμασαν οι φιλόλογοι Β. Κούντη και Ζ. Παπακωνσταντίνου,  οι οποίες είχαν την επιμέλεια των κειμένων που ανέγνωσαν οι μαθητές και τη γενική
επιμέλεια της εκδήλωσης, ο Κ. Πλακιάς καθηγητής μουσικής, ο Κ. Κρουμπούζος, ο οποίος φιλοτέχνησε την αφίσα της εκδήλωσης- ζωγραφική απεικόνιση της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης-,  οι  Β. Ντίκα και Σ. Παπαδάκη για την τεχνική επιμέλεια της αφίσας και των προγραμμάτων.

“Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μπακιρτζή που δέχθηκε την πρόσκλησή μας να είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φωτογραφικό υλικό και η παρουσίασή του οφείλονται στον κ.Τάσο Τεφρωνίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Σπανίδη για την πολύτιμη βοήθειά του όπως και τον κ. Μουσόπουλο. Ο Σύλλογος
Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για άλλη μια φορά υποστήριξε ένθερμα και αυτή μας την εκδήλωση. Θερμά συγχαρητήρια και στους μαθητές μας και μαθήτριές μας που συμμετείχαν. Μας έκαναν περήφανους. Ευχαριστίες και στο ΙΘΤΠ για τη φιλοξενία.” καταλήγει η ανακοίνωση του Γυμνασίου.