Μάλλον, ατυχής, η έμπνευση της ΑΑΔΕ να στοχοποιήσει τα φαρμακεία, όπως αυτά της Ξάνθης,  και να “κυνηγά” φορολογικές παραβάσεις γύρω από τα rapid tests. Συνολικά η αγορά είναι αρκετά καταπονημένη και αντί να κυνηγά έσοδα στη συγκυρία έκτακτης υγειονομικής κρίσης, το κράτος θα έπρεπε να ασχολείται με τις υγειονομικές διατάξεις.

Από την αρχή της πανδημίας, στα φαρμακεία έχει μεταφερθεί ένα τεράστιο διοικητικό βάρος που αδυνατεί να επωμιστεί η δημόσια υγεία, με όρους συχνά γραφειοκρατικούς και είναι άκομψο να τους καταδιώκουν φορολογικά. Πολύ περισσότερο είναι άδικο να βεβαιώνονται φορολογικές παραβάσεις όταν κάποιος για λόγους κοινωνικούς ή ανθρώπινους δεν παίρνει χρήματα για ένα τεστ που κάνει. Απολύτως ακραίο το περιστατικό φαρμακοποιού στην περιοχή που φέρεται να πληρώνει πρόστιμο για rapid tests  που έκανε η οικογένειά του.

Και ένα σχόλιο που πρέπει να γίνει: Η παρουσία σε θέσεις ευθύνης σε φορείς που, θεωρητικά ή πραγματικά, έχουν εθελοντική προσφορά έχει ως γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Συχνά έχει και δημοσιότητα, θεμιτή σε μεγάλο βαθμό, και εναπόκειται στο πόσο εγκρατής, αξιοπρεπής και σοβαρός είναι κάποιος/α ώστε να μην υπερβάλλει και να μην δείχνει ότι το κίνητρο είναι η δημοσιότητα και όχι η προσφορά.  Στην Ξάνθη υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις υπερβολής της αυτοπροβολής ως και γλοιώδους συμπεριφοράς.

Το δε αποκορύφωμα είναι να φθονεί κάποιος την προβολή που μπορεί να τύχει μια πρωτοβουλία ή μια δραστηριότητα ενός άλλου φορέα ή προσώπου, με αποτέλεσμα να επιχειρεί απεγνωσμένα να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, να αντιγράψει ή να παραστήσει τον αρχι-εθελοντή. Εκεί μιλάμε για ακαταμάχητα σύνδρομα που χρήζουν ψυχολογικής διερεύνησης και έχουμε εντοπίσει εξακολουθητικές συμπεριφορές. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι πρωταγωνιστές είναι αξιοθρήνητοι, ειδικά αν διεκδικούν πολιτικούς ρόλους…

Στον αντίποδα τέτοιων συμπεριφορών, υπάρχουν φορείς όπως η ΦΕΞ και το Λύκειο των Ελληνίδων ως ξεχωριστά παραδείγματα, που συνεχίζουν τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες τους με σεμνότητα. Φέτος το Λύκειο Ελληνίδων αφιερώνει το ημερολόγιό του και με εξαιρετική φωτογράφηση στην προσφυγιά, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μικρασιατική καταστροφή, η οποία έχει διαμορφώσει την ταυτότητα της Ξάνθης, καθοριστικά. Σημαντική και επίμονη προσπάθεια για να ανάδειξη του παρελθόντος της Ξάνθης κάνει εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε και η ΦΕΞ, μέσα από τα ξεχωριστά της, θεματικά πάντα, ημερολόγια και την πολύπλευρη και πλούσια δράση της σε όλα τα επίπεδα.

Άλλη μια θετική πρωτοβουλία, τις προηγούμενες ημέρες ήταν το ευφάνταστο το βίντεο της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης Ξάνθης με ένα κοινωνικό μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών. Ένα μήνυμα που συνοδεύτηκε και από την πολλοστή παραίνεση του Μητροπολίτη υπέρ των εμβολιασμών, σε συνέντευξη που ακολούθησε στη δημόσια τηλεόραση. Όπως, υπενθύμισε και ο Μητροπολίτης, δυστυχώς, υπήρξαν και κληρικοί που “πήραν κόσμο στο λαιμό τους” αντί να εμπιστευτούν την επιστήμη.

Η άποψή μας είναι ότι η πανδημία, μέσα στη γενικότερη ανακατωσούρα,  υπήρξε “πειρασμός” για κάποιους να εκμεταλλευτούν το φόβο ή την αγωνία των πιστών και να υποκύψουν στον ανορθολογισμό που γοητεύει κάποιους, κυρίως γηραιότερους, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα θέματα πίστης και πνευματικής καθοδήγησης είναι απολύτως προσωπικά και δεν μας αφορούν. Όμως έχουν καταγραφεί πραγματικές τραγωδίες, όπως στον οικισμό της Κυψέλης, ενώ η Μητρόπολη συνεχίζει τις προσπάθειές της για να συνετίσει τους ελάχιστους κληρικούς που δεν έχουν συμμορφωθεί.

Μεγάλη η συζήτηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και αν η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς και ο ενθουσιασμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Πολύ περισσότερο αν εδράζεται σε δημοσκοπήσεις και ένα σύστημα προβολής από ΜΜΕ, που προωθούσε  πριν 15 μέρες τον Ανδρέα Λοβέρδο ως σίγουρο νικητή (!) και καλλιεργούσε το ίδιο αφήγημα με τις προηγούμενες αλλαγές ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ή και σε άλλες περιπτώσεις (βλ. ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Δημοψήφισμα κλπ) αποτυγχάνοντας σχεδόν σε όλες.

Ο νέος αρχηγός, σε σχέση με τους προκατόχους του έχει σημαντικά προτερήματα όσο και αδυναμίες. Οπότε, το μέλλον του νέου αρχηγού δεν θα κριθεί από τη στήριξη ή μη της… Άννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου (που μόνο κακό μπορεί να προξενήσει) αλλά από πολιτικά ζητούμενα. Το βασικό που χρειάζεται να αναλύσει κάποιος είναι για ποιο λόγο ο Τσίπρας έγινε κυρίαρχος της Κεντροαριστεράς και Πρωθυπουργός, παρά τον σφοδρό πόλεμο που δέχτηκε και παρά τις αδυναμίες του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή ποιοι και γιατί τον ψηφίζουν (γιατί αυτόν ψηφίζουν προσωπικά) και ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενο που τους καθοδηγεί. Για να απευθυνθεί όμως κάποιος σε αυτό το κοινό, σίγουρα θα αποτύχει αν μεταχειριστεί το αφήγημα της ΝΔ και του συστήματος που την στηρίζει. Γιατί τότε θα απειλήσει πολιτικά την κυβέρνηση και όχι την αξιωματική αντιπολίτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Αντίστoιχα, αν κάποιον τον στηρίζει το σύστημα συμφερόντων που στηρίζει και την κυβέρνηση, τότε, δεν θα καταφέρει να απευθυνθεί στο κοινό που ακολουθεί τον Τσίπρα και ετεροκαθορίζεται σκληρά απέναντι σε αυτό το σύστημα, με όρους ηθικής.

Ας μην ξεχνάμε ως παράδειγμα ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυστοκία στις κοινωνικές του αναφορές, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που συνεχίζει να έχει σοβαρή διείσδυση στο συνδικαλισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζεται με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και “αφήνει το γήπεδο” στο ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχο της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, αν ο Ανδρουλάκης επιλέξει κινηθεί σε δημοκρατική-προοδευτική κατεύθυνση, όταν θα διαμορφώσει τις θέσεις του και τη στρατηγική του, μπορεί ενδεχομένως να απειλήσει το ΣΥΡΙΖΑ αλλά τότε θα έχει επιβεβαιώσει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, πατρότητας Τσίπρα…. (Γρίφος δηλαδή)

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών τοπικά και πανελλαδικά, έδειξαν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αδυνατεί, παρατεταμένα, να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προσεκτική τακτική φέρνει διαρκώς σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό και οδηγεί στο Μαξίμου σε άστοχες κινήσεις και συνεχή έκθεση. Όταν αυτή η δυναμική πήγε να ανατραπεί από δύο άστοχες δηλώσεις στελεχών του, πήρε άμεσες και δραστικές αποφάσεις και κέρδισε την ουσία όσο και τις εντυπώσεις.

Κατ΄αναλογία, τοπικά, πάνω που η τοπική ΝΔ είναι στριμωγμένη επί μέρες για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, δεχόμενη ευρεία κριτική σε υψηλό θεσμικό επίπεδο, έρχεται μια άστοχη αναπαραγωγή μιας φημολογίας για κλείσιμο της κλινικής COVID από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά βγάζει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από θέση κατηγόρου βρίσκεται, ξαφνικά, σε θέση απολογούμενου για ένα υποθετικό σενάριο ενώ η πραγματικότητα είναι αυτή που θα έπρεπε να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Και κάτι ευχάριστο για το τέλος.  Η ομάδα της πόλης συνεχίζει “τρένο” με τον Κεχαγιά στον πάγκο, μόνη πρώτη στη βαθμολογία με φοβερές επιδόσεις  και πλέον αποδίδει και εξαιρετικό ποδόσφαιρο που ικανοποιεί τους φίλους της. Και είναι απολύτως προφανές ότι είναι επιλογή του τεχνικού της ομάδας να εμπιστεύεται και να χτίζει ένα συμπαγή κορμό από Έλληνες παίκτες και να τους πλαισιώνει με ξένους, όταν αυτοί κάνουν τη διαφορά στη θέση τους και δεν είναι “της σειράς”.

Αυτό θα έπρεπε να είναι συνολικά το μοντέλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν υπήρχαν δύο δράμια μυαλό και κοινή λογική. Ως προς τα διοικητικά, επειδή δεν είχαμε ποτέ σχέση ή συμφέροντα με καμία διοίκηση, παρούσα ή προηγούμενη, έχουμε πει όσα χρειάζεται σε ανύποπτο χρόνο, και θα κρίνουμε σε βάθος χρόνου. Για την ώρα ας στηρίξουμε τον -ξανθιώτη- τεχνικό και τους παίκτες του που κάνουν εντυπωσιακή δουλειά.

Kαλές γιορτές σε όλους