Με μήνυμα εναντίον όσων σχεδιάζουν την εγκατάσταση αιολογικού πάρκου στο Τσαλ, ο ΕΟΣ Ξάνθης βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο χιονισμένο “Αλχαδόβουνο”.

Οι υπεύθυνοι τους ΕΟΣ Ξάνθης αναφέρουν:

Ο άσχημος καιρός του προηγούμενου Σαββατοκύριακου οδήγησε στη ματαίωση των προγραμματισμένων δράσεων του συλλόγου αλλά και κάθε σκέψης να γιορτάσουμε όπως πρέπει τη διεθνή ημέρα για τα βουνά.

Έτσι αφιερώσαμε την, προγραμματισμένη για τις 19/12/2021, ανάβαση στο Αχλαδόβουνο ή Τσαλ στη Διεθνή Ημέρα Βουνού και στην προστασία των ελληνικών βουνών από την καταστροφή που ονομάζεται ¨πράσινη ανάπτυξη¨. Φωνάξαμε από την κορφή άλλη μια φορά: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ- ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ, δείχνοντας την αντίθεσή μας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Αχλαδόβουνο αλλά και στα άλλα βουνά της χώρας μας.
Όπως είναι γνωστό, το Αχλαδόβουνο έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των εταιριών που θέλουν να ¨σώσουν τον πλανήτη¨.

Μετά την απόρριψη προηγούμενων αιτήσεων, το Δεκέμβρη του 2020, υποβλήθηκε αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της εταιρίας AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (θυγατρικής της AIRENERGY…όπως και στις αιτήσεις για το Λειβαδίτη) για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο.

Στις αρχές Ιουλίου 2021, στον ανανεωμένο χάρτη της ΡΑΕ, η αίτηση αυτή απορρίφτηκε.
Αμέσως όμως εμφανίστηκε μια νέα αίτηση για την ίδια ακριβώς περιοχή, αυτή τη φορά από την εταιρία ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ_ΠΑΝΙΔΗΣ_Μ.Ι.Κ.Ε.

Η νέα αίτηση ζητά αδειδότηση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 55 MW με τοποθέτηση 10 επίσης τεράστιων ανεμογεννητριών παρόμοιου ύψους. Το περίεργο είναι αυτή η αίτηση κατατέθηκε στις 10/6/2021, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η απόφαση για την απόρριψη της προηγούμενης!

Η εξήγηση είναι απλή. Σε ισολογισμό της AIRENERGY υπογράφει σαν λογιστής της εταιρίας ο… (τι σύμπτωση!) κύριος Παναγιώτης Πανίδης.

Ο ΕΟΣ Ξάνθης, όπως και ο Δήμος Ξάνθης αλλά και άλλοι σύλλογοι, έχουν καταθέσει ένσταση στη ΡΑΕ για τη νέα αίτηση προσπαθώντας να σώσουν το όμορφο- και σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο- βουνό της Ξάνθης.
Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται, βουνό και κείμενο που λέει "K ΕΛΕΥΘΕΡΑ BOYNA D ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ANH 5 A"