Σαφείς αιχμές αφήνει η ΕΣΗΕΑ κατά της ιστοσελίδας Εllinika hoaxes έπειτα από τη νέα καταγγελία για τις πρακτικές λογοκρισίας που εφαρμόζει ως «γρήγορος ελεγκτής ειδήσεων» (fact checking).

Αφορμή υπήρξαν δημοσιεύματα στα sites «euro2day», «iatronet», «efsyn» κ.ά. τα οποία φιλοξενούσαν την ανάλυση του καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, σχετικά με τους θανάτους ασθενών με CoViD-19 στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τα Εllinika hoaxes ως «παραπλανητικά».

Τα Εllinika hoaxes αμφισβήτησαν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο καθηγητής πως «από τις 23 Νοεμβρίου 2021 η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανάμεσα σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ».

Κατόπιν αυτού με επιστολή τους ο Παντελής Αρσένης , διευθυντής σύνταξης του Euro2Day.gr και ο Δημήτρης Καραγιώργος, διευθυντής σύνταξης του Iatronet ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τα Εllinika hoaxes, ενώ ο καθηγητής κ. Τσαουσίδης ζήτησε να προβεί σε επανόρθωση η ιστοσελίδα Εllinika hoaxes, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Σήμερα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πήρε θέση και αφού ξεκαθαρίζει πως οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία και αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, ζητά έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα για τον έλεγχο γεγονότων.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Εllinika hoaxes.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία. Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ