Ανακοίνωση για το θάνατο του Σ. Καραχότζα, εξέδωσε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης:

Θλίψη και σοκ προκάλεσε στην τοπική μας κοινωνία ο αδόκητος θάνατος ενός νέου ανθρώπου και μαχόμενου δημοσιογράφου, μέλους της τοπικής μειονότητας με έντονη πολιτική δραστηριοποίηση. Ο λόγος για τον Σεμπαϊντίν Καραχότζα, Ξανθιώτη δημοσιογράφο που έφυγε πρόωρα από την ζωή σε ηλικία 42 χρονών τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου 2021 στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας όπου είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ξάνθης δηλώνει δημόσια την θλίψη και την οδύνη του για την ξαφνική αυτή απώλεια τόσο για τον χώρο της τοπικής δημοσιογραφίας όσο και της τοπικής μας κοινωνίας γενικότερα και αποχαιρετώντας το νέο άνθρωπο και μαχητικό δημοσιογράφο Σεμπαϊντίν Καραχότζα εύχεται κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και τους οικείους του

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, σημειώνει:

H ΝΟΔΕ Ξάνθης στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Ένας μεγάλος Έλληνας Πομάκος ευπατρίδης, ο δημοσιογράφος Σεμπαεδήν Καραχότζα έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή. Ο Σέμπα όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, υπήρξε πρότυπο αγωνιστή και πατριώτη. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της πολιτισμικής και πολιτιστικής ζωής των Ελλήνων, Πομάκων πολλές φορές με βαρύ προσωπικό τίμημα.
Η Δ.Ε.Ε.Π. Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης εκφράζει τη μεγάλη λύπη της και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του για τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου τους.
Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε και καλή αντάμωση.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης:

ο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, αποχαιρετά με πόνο τον Σεμπαϊδήν Καραχότζα, έναν Έλληνα Πομάκο που έφυγε από την ζωή την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Σεμπαϊδήν γεννήθηκε το 1979 στο Προσήλιο του Νομού Ξάνθης, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στην Σμίνθη και το Λύκειο στην Ξάνθη.
Το 1997 πέρασε στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω προβλημάτων υγείας. Από το 2006 και για τρία χρόνια ήταν ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά- πομακικά) εφημερίδας «Natpresh» – H ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων».
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τόλμη» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 6» της Ξάνθης, στο οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να παρουσιάζει καθημερινά Δελτίο Ειδήσεων στην πομακική γλώσσα.
Ο Σεμπαιδήν ήταν φίλος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και σε πολλές εκδηλώσεις του, συμμετείχε ως εισηγητής.
Ο Σεμπαιδήν έκανε μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη της γλώσσας των Πομάκων σε γραπτή μορφή και μέχρι την τελευταία του στιγμή, δίδασκε στο Εργαστήρι Τοπικής Ιστορίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα ‘’Γνωριμία με τα Πομακοχώρια’’, την γραπτή γλώσσα των Πομάκων.
Είχε συνεργαστεί με διάφορα δημοσιογραφικά έντυπα και είχε λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις.
Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν συγγραφέας των βιβλίων
– Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης,
– Έτσι ζουν οι Πομάκοι
-Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα, ενώ έγραψε κείμενα και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
Το Ίδρυμα εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο και στα δυο του παιδιά.

Ως ένδειξη πένθους για τη μεγάλη απώλεια, στην προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης βιβλιοπαρουσίαση, θα γίνει ένα πρώτο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Θρακιώτη δημοσιογράφου.

Μήνυμα του Ιρφάν Μεχμέτ Αλή

Ο συντοπίτης και φίλος του Ιρφάν Μεχμέτ Αλή, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις στα μειονοτικά ζητήματα, τον αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στο FB: