Επνέρχεται στο θέμα της βιομηχανικής κάνναβης η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς παρά τις δηλώσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών περί αναθεώρησης των απόψεων που είχαν για τις προοπτικές του κλάδου στην ελληνική οικονομία, παρατηρείται θεσμική στασιμότητα.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη  και θέμα: «Προοπτικές της ανάπτυξης της καλλιέργειας της Βιομηχανικής Κάνναβης στην Χώρα μας».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
– Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ήταν γνωστή για την ανθεκτική και κατεργάσιμη κλωστική της ίνα. Από αυτή παράγονταν καραβόπανα και σχοινιά μέχρι είδη ένδυσης.
– η βιομηχανική κάνναβη επανήλθε στη χώρα μας πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της το 2016. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας την εκθετικά αυξανόμενη διεθνή ζήτηση και τις προνομιακές αγορανομικές συνθήκες της χώρας μας, δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της δυναμικής της καλλιέργειας και την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ιδιαίτερα δε τους νεότερους ηλικιακά.
– Οι διεθνείς εξελίξεις και η επιστημονική πρόοδος στον τομέα είναι ομολογουμένως ραγδαίες, το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε, πρέπει να αποτελεί πεδίο διαρκούς αναθεώρησης και ενσωμάτωσης της επιστημονικής προόδου.
– Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, κατήργησε χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης με όριο ανοχής του 0,6 % THC που ισχύει ακόμη και για τις ενταγμένες ποικιλίες στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών.
– Η κατάργηση του ορίου ανοχής κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση και προειδοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα τη καταστροφή πολλών καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης που παρουσίασαν ελάχιστες υπερβάσεις THC δηλαδή συγκεντρώσεις 0,25 % ή 0,3% που προκαλούνται ακόμα και από μικρής διάρκειας δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, πχ υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες δεν παρουσιάζουν πρακτικά καμία ψυχοτρόπο δράση.
– Εφαρμόστηκε δηλαδή μια εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να καταστρέψουν το σύνολο της παραγωγής τους, έχοντας ολοκληρώσει την καλλιέργεια, έχοντας προβεί όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, έχοντας επενδύσει υψηλά χρηματικά χρήματα σε προκαταβολές παραγγελιών, αλλά και στις αντίστοιχες υποδομές (θερμοκήπια, κλπ) για την παραγωγή αυτών των ποικιλιών όπως όριζε κατά την έναρξη της καλλιέργειας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
– Η Κυβέρνηση επέλεξε τη οικονομική καταστροφή αυτών των παραγωγών ενώ θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος εφαρμογής, δίνοντας τους τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της καλλιεργητικής περιόδου με τους όρους με τους οποίους την ξεκίνησαν ή η δυνατότητα η αξιοποίησης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
– Τη στιγμή μάλιστα που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση να ανέλθει το κατώτατο όριο THC στις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης στο 0.3%, αντί του 0.2%, για να μπορέσει η Ευρώπη να είναι εξίσου ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ.
– Επιπρόσθετα η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αναιτιολόγητα και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός καταλόγου ΕΕ, όπως αυτό καθορίζονταν με τη ΚΥΑ 981/88525 (ΦΕΚ 1445/ 24.04.2019) και απέκλεισε κάθε αξιοποίηση νέων και δυναμικών ποικιλιών με πολυάριθμες δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων όπως συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και τροφίμων και καθυστερεί για παραπάνω από δύο χρόνια απουσία οποιασδήποτε αιτιολογίας τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας εργασίας που συγκρότησε το 2018 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστενα επανεξετάσετε στο πλαίσιο των εξελίξεων στη θεσμική και επιστημονική πρόοδο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και να διορθώσετε το όριο του 0.2% THC στην ακατέργαστη συγκομιζόμενη πρώτη ύλη της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης και να επαναφέρετε το όριο ανοχής του 0.6% THC;
2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
3. Ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου που θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μονάδων μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκχύλισης και παραγωγής CBD;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος
Χαρίτσης Αλέξης