Το νέο έργο του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, δημιουργού του «Σπιτιού της Σκιάς», εντυπωσιάζει για το ύφος και το μέγεθός του. Πρόκειται για τη μορφή του παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ Γιάννη Αντετοκούνμπο, ένα γλυπτό φιλοτεχνημένο από μία μπάλα μπάσκετ, φύλλα PVC, ξύλο MDF, σύρμα και σιλικόνη.

Το μοναδικό «Σπίτι της Σκιάς» στην πόλη της Ξάνθης, ένα διαφορετικό μουσείο με έργα που «παίζουν» με το μυαλό, το επισκεφθήκαμε, το γνωρίσαμε, εντυπωσιαστήκαμε και το παρουσιάσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στο Travel.gr.Για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, το «Σπίτι της Σκιάς» δεν σχετίζεται βέβαια με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πρότυπο χώρο τέχνης, όπου «εκτίθενται» σκιές από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης είναι κορυφαίος της λεγόμενης «τέχνης της σκιάς» (shadow art) στην Ελλάδα, η οποία αφορά την κατασκευή περίπλοκων έργων από σκληρά υλικά, που –με τον κατάλληλο φωτισμό– εμφανίζουν σε επιφάνειες τις σκιές προσώπων, κτηρίων, ακόμα και ιδεών. Με την πρώτη ματιά, τα έργα του Βαΐτση μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση. Βλέποντας όμως τη σκιά στον τοίχο, στη συνέχεια, θα νιώσετε έκπληξη και θαυμασμό για το πώς αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν έργα τέχνης, αποτυπώνοντας τις μορφές των Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον κ.ά

Πηγή