22 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Φίλιππου Αμοιρίδη, ξημερώματα Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου 1999.

Ο Δήμαρχος που χαρακτηρίστηκε αναμορφωτής της πόλης της Ξάνθης έφυγε σε ηλικία 56 ετών προκαλώντας ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό σοκ τότε. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από την κοινωνία και, παρότι προερχόταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την κεντρώα πτέρυγά της, απολάμβανε αποδοχής σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η διαδρομή του μέχρι το Δήμο Ξάνθης

σΕίχε γεννηθεί το 1943 στο Λυκοδρόμιο και μεγάλωσε στο Δαφνώνα Ξάνθης. Είχε αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο Σταυρούπολης και φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών πριν εργαστεί στο τυπογραφείο των Εφημερίδων “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, στη συμπρωτεύουσα, όπου διέμεινε μετά τις σπουδές. Πρωταγωνίστησε από νεαρή ηλικία στο χώρο του συνδικαλισμού των τυπογράφων του Τύπου  στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά ενώ το 1975 είχε εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Συνεργάτης του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, το 1977 επέστρεψε στην Ξάνθη και ανέλαβε να στήσει και να διευθύνει το Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών της ΣΕΒΑΘ. Παρέμεινε μέχρι το 1990, όταν και εξελέγη Δήμαρχος Ξάνθης ενώ το ίδιο διάστημα διετέλεσε και Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης. Το 1986 ενεπλάκη για πρώτη φορά με τα δημοτικά πράγματα, καθώς  είχε εκλεγεί Δημ. Σύμβουλος με το Δήμαρχο Κ. Μπένη και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου., Αναδείχτηκε Δήμαρχος, στις εκλογές του 1990, τις οποίες κέρδισε στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 55%. Ακολούθησαν δύο εντυπωσιακές εκλογικές νίκες το 1994 και το 1998 από τον πρώτο γύρο με ποσοστά 70% και  72,4 % αντίστοιχα, οι οποίες πιστοποίησαν την καθολική του αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

Το έργο του Φ. Αμοιρίδη

amoiridis profilΣτη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε ένα πολιτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα υποδομής, έργα ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, ανέδειξε την ακτινοβολία των πολιτιστικών θεσμών με την αναμόρφωση του Καρναβαλιού και την καθιέρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δίνοντας νέα διάσταση και κοινωνική βάση στους θεσμούς. Ο παραδοσιακός οικισμός ήταν αυτός που ανέλαβε να αναπλάσει και να αναδείξει, με ιδιαίτερη σπουδή, συνδυάζοντας τις Γιορτές με την προβολή της Παλιάς Πόλης  και την αξιοποίηση των εντυπωσιακών αρχοντικών, αρκετά από τα οποία αποκατέστησε ο Δήμος.

Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική πολιτική και φροντίδα, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις δομές του Δήμου και ,ιδιαίτερα, τη νέα γενιά και τις αθλητικές υποδομές. Επί των ημερών του αναδείχτηκε η πανελλήνια ακτινοβολία της Ξάνθης και συνδέθηκε με σημαντικούς παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι προώθησαν τα θέματα της πόλης στο Κέντρο.

Οι απόψεις του για την Αυτοδιοίκηση

amoiridis theodorakis 2Σημαντικές ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του για το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Εξέχουσα θέση κατέχει η εκτενής και πολυσυζητημένη τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε λίγες μέρες πριν το θάνατό του, στο Κανάλι 6, όπου ανέλυσε το όραμά του για την αυτοδιοίκηση. Μιλώντας στο Γιάννη Σιδηρόπουλο και τη Μαρία Κώστογλου, ανέφερει μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος είναι το σπίτι του κάθε δημότη, αυτόν οφείλει να φροντίζει και να σκέφτεται ένας σύγχρονος Δήμος, από αυτόν ξεκινούν και σε αυτόν καταλήγουν όλες οι λειτουργίες του Δήμου».

Θεωρήθηκε και ως μια συνέντευξη απολογισμού για τα 10 χρόνια στο Δήμο Ξάνθης και ένα μανιφέστο των απόψεών του γύρω από την αυτοδιοίκηση καθώς ήταν η περίοδος που είχε διαφανεί ότι μελετούσε μια πιθανή κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνεργαζόμενος άρρηκτα με τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όμως τα σχέδιά του δεν έγιναν ποτέ γνωστά…

amoiridis neosΤο όνομά του φέρουν σήμερα η οδός που διέρχεται μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, στην Παλιά Πόλη, το μεγάλο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της πόλης που αποτέλεσε και όραμά του ενώ η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο της ΔΕΗ. Είχε διατελέσει μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ και της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. ενώ υπήρξε σημαντική μορφή της αυτοδιοίκησης για όλη τη χώρα.

Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Σαρίκα και πατέρας δύο παιδιών, της Στέλλας και του Χαράλαμπου

Δήλωση του Δημάρχου Ξάνθης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, σε μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι δύο χρόνων από το θάνατο του Φίλιππου Αμοιρίδη αναφέρει τα εξής:

«Η 5η Δεκεμβρίου 1999 χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των Ξανθιωτών, σημάδεψε, όμως, θα έλεγα, τους αιρετούς ολόκληρης της χώρας, καθώς το όνομά του ήταν ήδη συνυφασμένο με τη ζωντανή, δραστήρια, εμπνευσμένη -την ατόφια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οραματιστής, με μια ακατάβλητη ζωτικότητα, άνθρωπος των λόγων και των έργων, υπάρχει πάντα στο μυαλό μας ως μια φωτισμένη προσωπικότητα, που αναμόρφωσε τον δήμο, τον οποίο κατάφερε -έχοντας το πολιτικό και ηθικό ανάστημα- να αναδείξει τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάτρεψε την Ξάνθη και τους κατοίκους της και έδωσε ακούραστα όλη την ενέργεια, όλη τη γνώση και την ευφυία του, για να δημιουργήσει έναν δήμο εφάμιλλο της ιστορίας, αλλά και της προοπτικής της, την οποία πίστευε και εργάστηκε γι’ αυτήν, όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής του πορείας. 

Με πίστη, μεθοδικότητα και προγραμματισμό διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ακμή της πόλης μας, που η δυναμική τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο πλευρό του, μάθαμε στην πράξη τι σημαίνουν: «αγάπη για τον τόπο», «ακάματη προσπάθεια», «αυστηρή τήρηση των κανόνων διαχείρισης», «τολμηρή διοίκηση», «φαντασία και εξωστρέφεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Είκοσι δύο χρόνια μετά, ζει στη μνήμη μας και την καρδιά μας μέσα από το μεγάλο σε μέγεθος και ποιότητα έργο του. Καταξιωμένος στη συνείδηση των συμπολιτών του, ως άνθρωπος με αρχές και αξίες, αλλά και ως Δήμαρχος, που έδωσε κύρος, περηφάνια και ακτινοβολία στην περιοχή μας.

Η Ξάνθη τον ευγνωμονεί και συνεχίζει».

(φωτογραφίες από το λεύκωμα “Φίλιππος Αμοιρίδης, ένας θρύλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”)