Στις 8 Δεκεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ» στην Ξάνθη με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη βιομηχανική μονάδα της Vertical (και όχι την παλιά Venus Victoria) στη Γενισέα. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο από την εξέλιξη της οικογένειας που έκανε λαμπρή επιχειρηματική πορεία με εφαλτήριο την Ξάνθη αλλά πλέον έχει συρρικνώσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Η ακμή της εταιρίας συνδυάστηκε και με την ακμή της μεταποίησης και της οικονομικής άνθησης στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης.

Πρόκειται για μια από τις παραγωγικές μονάδες  της κραταιάς κάποτε αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου.

Δημοσιεύματα από την Αθήνα αντιμετωπίζουν την εξέλιξη ως το φινάλε στο succes story μιας μυθιστορηματικής διαδρομής για το δίδυμο που κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά έτοιμου ενδύματος για αρκετά χρόνια και εξιστορούν την άνοδο και την πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην οποία υποστηρίζουν ότι εντοπίζονται και κάποια “σκοτεινά” σημεία αλλά και μεγάλες οφειλές στις τράπεζες που οδήγησαν στην οικονομική ασφυξία.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Χατζηιωάννου Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Καλσόν, Καλτσών, Εσωρούχων, Νημάτων, Υφασμάτων, Βαφείων, Φινιριστηρίων, Έτοιμων Ενδυμάτων-Συμμετοχών-Διαχείρισης Ακινήτων-Κτηματική». Η εταιρεία  παραμένει έως σήμερα «ενεργή», τυπικά, αν και οι δύο αδελφοί έχουν αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση εδώ και χρόνια.

Στις 8 Δεκεμβρίου  εκπληστηριάζεται το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, το οποίο είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ.

Πρόκειται για «αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έκτασης αρχικά 64.900τ.μ., το οποίο πλέον και μετά τον αναδασμό των ετών 2003-2006 έχει έκταση 48.822,00τ.μ.».

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτίριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει τους παρακάτω βοηθητικούς χώρους:

1) ένα φυλάκιο εισόδου, εμβαδού 18,00τ.μ.,
2) ένα χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38τ.μ.,
3) μια ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85τ.μ.
4) ένα διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62τ.μ.,
5) μια κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39τ.μ.,
6) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 8,40τ.μ.,
7) μια υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27τ.μ.,
8) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή νερού, εμβαδού 15,10τ.μ.,
9) στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βιομηχανικό συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας, ενώ όσον αφορά την κατάστασή του αναφέρεται ότι «οι περιμετρικοί τοίχοι πλήρωσης και η επικάλυψη είναι από πάνελ. Από την μακροσκοπική παρατήρηση εκτιμάται ότι πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα σύγχρονης αισθητικής, σχετικά καλής εξωτερικής κατάστασης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση συντήρησης εσωτερικά και η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του (κατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων)». Αναφέρεται ακόμη ότι «παρόμοια κτήρια που βρίσκονται εκτός λειτουργίας απαξιώνονται γρήγορα λόγω της έλλειψης συντήρησης και των επιβαρύνσεων που επιδέχονται είτε από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είτε από βανδαλισμούς».

Πρακτικά, με αυτό το τίμημα, δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να βρεθεί κάποιος πλειοδότης. Η αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Δ.Ο.Υ. Κέντρου Ελέγχου Μεγ. Επιχειρήσεων, για ποσό 50.874.431 ευρώ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία πάντως ήταν αυτή υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 28 Απριλίου 2021.