Σε καταγγελία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για φασισμό και αντιεπιστημονική παρέμβαση, προχώρησε ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Ξάνθης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών Βασίλης Τσαουσίδης,  μετά την παρέμβαση των “hellenic hoaxes” για τα στοιχεία που παρουσίασε και τις επιστημονικές απόψεις που εξέφρασε, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκά ΜΜΕ, όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους στο διάστημα 01/11/2020 – 24/11/2021 μεταξύ των χωρών του Δυτικού Κόσμου.

Ο γνωστός Καθηγητής αναφέρει:

Πριν μερικές μέρες έκανα μια ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο στην οποία σύγκρινα την επίδοση της Ελλάδας με κριτήριο τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού με τις παραδοσιακά δυτικές χώρες – εξαίρεσα από τον κατάλογο τις πρώην ανατολικές χώρες. Μεταξύ λοιπόν των δυτικών χωρών, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είχε την χειρότερη επίδοση από την 1η Νοεμβρίου 2020 και μετά.

Η ανάρτηση πλαισιώθηκε στη συνέχεια από μια σύντομη συζήτηση με έναν πολύ αξιόπιστο δημοσιογράφο και δημοσιεύτηκε η είδηση αρχικά στο iatronet και στη συνέχεια σε πολλά άλλα site. Στη συζήτηση εξήγησα ότι σημασία έχει να συγκριθεί η χώρα με τις παραδοσιακά δυτικές χώρες και όχι με αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ που αντιμετωπίζουν ζητήματα κοινωνικοοικονομικά τα οποία επηρεάζουν τη δυνατότητα νοσηλείας και εμβολιασμού. Σήμερα, έφτασε το site- μη κερδοσκοπική-εταιρεία αμφιβόλου προθέσεων και κινήτρων, που αυτοαποκαλείται hellenic hoaxes, να αμφισβητήσει το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να συγκρίνει την Ελλάδα με τις δυτικές χώρες. Το δημοσίευμα των δήθεν hellenic hoaxes είναι αδιαμφισβήτητα το ίδιο ένα αδιανόητο hoax: δεν αμφισβητεί τα στοιχεία ή την θέση της Ελλάδας στον κατάλογο των δυτικών χωρών αλλά το ίδιο το δικαίωμα του πολίτη να συγκρίνει την Ελλάδα μόνο με τις δυτικές χώρες.

Ισχυρίζεται ο αρθρογράφος ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν έπρεπε να εξαιρεθούν από τον κατάλογο. Αυτό συνιστά όχι ένα hoax από μόνο του αλλά μια κυνική πολιτική παρέμβαση και έναν αδιανόητο και προκλητικό φασισμό. Το αν θα εξαιρεθούν ή όχι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ από τη σύγκριση των επιδόσεων της Ελλάδας δεν είναι θέμα που μπορεί να ρυθμίσει ένας δημοσιογράφος ενός αυτοαποκαλούμενου hoax.
Τελικά, μας ενδιαφέρει η αλήθεια.

Αναλυτικότερα:

Ο δημοσιογράφος του αυτοαποκαλούμενου “Ellinika Hoaxes” ισχυρίζεται ότι η είδηση που αναφέρει την Ελλάδα ως πρώτη ανάμεσα στις δυτικές χώρες σε θανάτους ανά εκατομμύριο από την 1η Νοεμβρίου και μετά είναι παραπλανητική.

Ο δημοσιογράφος θεωρεί οτι αυθαίρετα εξαιρούνται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αν δεν είχαν εξαιρεθεί, λέει, την πρώτη θέση θα καταλάμβανε η Βουλγαρία, και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν άλλες ανατολικες χώρες. Αυτό όμως το επιχείρημα δεν καθιστά παραπλανητικό τον ισχυρισμό ότι αν εξαιρέσουμε τις πρώην ανατολικές χώρες, για το διάστημα που εξετάζουμε, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του παραπλανητικού δημοσιεύματος ισχυρίζεται ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα που αναπαράγουν την είδηση παραλείπουν πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης με την αιτιολογία ότι «οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια» ενώ το ορθό ουσιαστικά είναι, ότι “ορισμένες εξ αυτών δεν έχουν την ίδια πρόσβαση, μη όντας χώρες της Ε.Ε” όπως αναφέρει στη διόρθωσή του το ιατρονετ. Εδώ ο δημοσιογράφος προβαίνει σε μια αμφισβήτηση μηδενικής σημασίας. Ουσιαστικά αμφισβητεί τα κίνητρα της εξαίρεσης – δεν αρκείται στο αυτονόητο ότι η λογική σύγκριση είναι με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Καταχράται τον ρόλο του και επιχειρεί να υποδείξει τους ερευνητές τι πρέπει να ερευνήσουν. Επειχειρεί να περιορίσει την μεθοδολογία της έρευνας και να προδικάσει τον σκοπό της.
Ισχυρίζεται επίσης ότι “Χρειάζεται τέλος να σημειωθεί ότι οι άμεσες συγκρίσεις θανάτων COVID-19 μεταξύ χωρών μπορούν να είναι παραπλανητικές, καθώς υπάρχει σειρά τρίτων παραγόντων που καθορίζουν τη θνησιμότητα κάθε χώρας, όπως τα ποσοστά των υπερηλίκων, των ανδρών και των ατόμων με παχυσαρκία στον πληθυσμό”
Με λίγα λόγια, αμφισβητεί τις συγκρίσεις των ECDC, OurWorldinData, Johns Hopkins και όλων των διεθνών αρμόδιων φορέων. Θεωρεί ότι οι συγκρίσεις τους είναι παραπλανητικές – ότι οποιαδήποτε σύγκριση είναι παραπλανητική.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραπλανά διπλά. Μια φορά γιατί επιχειρεί να διαστρεβλώσει με άκομψο και άτεχνο τρόπο την αλήθεια και μια δεύτερη φορά γιατί εμφανίζεται ως το site που δήθεν υπερασπίζεται την αλήθεια.