Η οροσειρά Λευκά Όρη ή Μαδάρες [1]  βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, εκτεινόμενη σε περιοχή με μήκος 60 και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Ουσιαστικά καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων και τμήμα του νομού Ρεθύμνης. Με την κορυφή τους Πάχνες στα 2.453 μέτρα να είναι 3.00 μέτρα χαμηλότερα της Ίδης, της ψηλότερης κορυφής του Ψηλορείτη, που είναι στα 2.456μ.

Η ομορφιά της οροσειράς των Λευκών Ορέων είναι απαράμιλλη και, όσες φορές και εάν την
διαβείς, δεν μπορείς να εξακριβώσεις όλες τις ομορφιές της. Ορειβάτες που βρήκαμε στην περιοχή από διάφορα μέρη του κόσμου μας ανέφεραν ότι τα Λευκά Όρη δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που να μπόρεσε να τα εξερευνήσει και να ανακαλύψει όλες τις ομορφιές που βρίσκονται στην οροσειρά.

Από πού να ξεκινήσει κανείς: από τα οροπέδια της, από τα επιβλητικά φαράγγια, από τις
άγριες χαράδρες, από τα γεμάτα θρύλους σπήλαια, από τις δολίνες ή από την υπέροχη
ανθρώπινη παρουσία, που με την φιλοξενία τους σε βάζουν σε μεγάλο δίλημμα ακόμη και να
μείνεις εκεί μαζί τους. Στα Λευκά Όρη συναντάμε φαράγγια με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους περιηγητές των φαραγγιών στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο φαράγγι και πιο γνωστό, το Φαράγγι της Σαμαριάς. Υπάρχουν και άλλοι «φαράγγες» σύμφωνα με την ντοπιολαλιά, όπως της Αράδαινας, της Τρυπητής κ.α. που θα πρέπει να αφεθείς στη φύση και να αφιερώσεις χρόνο για να ανακαλύψεις τις ομορφιές τους.

Στα οροπέδια του Ομαλού και του Ασκύφου θα γνωρίσεις την Κρητική Φιλοξενία και θα
γευθείς τις υπέροχες Κρητικές νοστιμιές. Με αφορμή την παραγωγή τριών θεματικών βίντεο με διαφορετική θεματολογία (Φυσικό Περιβάλλον Εθνικού, Οικοτουρισμός, Πολιτισμικό Περιβάλλον Εθνικού Δρυμού) που μας ανέθεσε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ξεκινήσαμε για άλλη μια φορά από τις τόσες να ανεβούμε στα Λευκά Όρη και να διαβούμε και τα φαράγγια τους. Έχοντας οργανώσει τα γυρίσματα πάνω σε ένα σενάριο και ένα σχέδιο με τη θεματολογία τους, κατά την περίοδο των γυρισμάτων διαπιστώσαμε ότι παρά τις πολλές περιηγήσεις μας στα Όρη ανακαλύψαμε πολλά νέα σημεία με μεγάλο ενδιαφέρον που μας εντυπωσίασαν. Υπήρξαν στιγμές που αναρωτηθήκαμε μήπως αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη σε αυτό το απαράμιλλο σε ομορφιά μέρος της Κρήτης.

Στο τέλος της κάθε ημέρας των γυρισμάτων νιώθαμε ότι συμπρωταγωνιστούμε με τη φύση σε ένα έργο άγριο μα και συνάμα γοητευτικό!

Την παραγωγή των τριών θεματικών βίντεο ανέλαβε η εταιρία συμβούλων INTRAWAY και την σκηνοθετική επιμέλεια επιμελήθηκε η σκηνοθέτης Κατερίνα Μπικάκη.