Την απάντησή του στο ΚΚΕ της Ξάνθης για την ανακοίνωση, στην οποία του επιτίθεται για την πρώτη άδεια φαρμακευτικής κάνναβης δίνει ο πρώην υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Θράκη.

Από την πλευρά του ζητά από το ΚΚΕ να ψάξει καλύτερα το θέμα, διαχωρίζει τη φαρμακευτική από τη βιομηχανική κάνναβη που αφορά συντριπτικά τον αγροτικό κόσμο ενώ υπενθυμίζει ότι η έκδοση μιας άδειας απέχει αρκετά από την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης. Όπως είναι γνωστό, ο Στάθης Γιαννακίδης είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου. 

Αναλυτικά στη συνέντευξή του σημειώνει: 

“Είχαμε την έκδοση μιας άδειας φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή της Ξάνθης, όπως ακριβώς έχουν εκδοθεί δεκάδες άλλες άδειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχει εκδοθεί μια άδεια, απέχει πολύ από την υλοποίηση της επένδυσης, το οποίο προφανώς και είναι το κύριο επίδικο και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Το αν θα προχωρήσει η επένδυση ή όχι είναι μια «ιστορία» που αφορά στην εταιρεία που έχει στα χέρια της την άδεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι όντως η αγορά της κάνναβης – και φαρμακευτικής και βιομηχανικής – είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος στην διεθνή οικονομία. Ναι, είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να ανοίξουμε αυτήν την αγορά και στην Ελλάδα και προφανώς είναι θετική και η αναθεώρηση της στάσης της Νέας Δημοκρατίας, όταν έγινε κυβέρνηση, επειδή ακριβώς αντιλήφθηκε και η ίδια ως κυβέρνηση ότι ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα δυναμικός και έχει προοπτική.  Το τρίτο στοιχείο (και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά μας με την Νέα Δημοκρατία) έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στοίχημα σε κάθε επενδυτική εταιρεία ή σε κάθε νέο δυναμικό τομέα της οικονομίας, πέρα από μεγάλες εταιρείες ή ξένες εταιρείες – που προφανώς είμαστε θετικοί στο να έρχονται και να επενδύουν γενικότερα στην περιοχή της Θράκης – το κρίσιμο στοιχείο είναι να καταφέρει και η τοπική επιχειρηματικότητα να μπορέσει να αξιοποιήσει τέτοιου είδους ευκαιρίες και να μπει και αυτή με την σειρά της σε διαδικασίες υλοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων, που θα δώσουν μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία συνολικότερα στην περιοχή.”

Η βιομηχανική κάνναβη αφορά κατά βάση τον αγροτικό κόσμο

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι: “Το τέταρτο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι αυτό που αφορά κατά βάση τον αγροτικό κόσμο, είναι το κομμάτι της βιομηχανικής κάνναβης και όχι τόσο της φαρμακευτικής, δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάνναβη αφορά – θα λέγαμε – σχεδόν αποκλειστικά την εταιρεία η οποία μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία όπου η παραγωγή και επεξεργασία του προϊόντος γίνεται εντός της μονάδας (δεν επιτρέπεται δηλαδή η σύναψη συμβολαιακής γεωργίας με τους αγρότες, εκτός εάν η εταιρεία πέρα από την φαρμακευτική κάνναβη ενδιαφέρεται και για την βιομηχανική). Η βιομηχανική κάνναβη είναι όπως οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Δεν χρειάζεσαι κάποια ειδική άδεια για να προχωρήσεις είτε στην καλλιέργεια, είτε στην επεξεργασία. Θα λέγαμε ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.”

Η βιομηχανική κάνναβη δίνει τη δυνατότητα για μια «ποικιλια» επενδύσεων στη μεταποίηση – Σημαντικό να υπάρξουν αντίστοιχες υποδομές στην Ξάνθη

Επίσης ο κ. Γιαννακίδης, υπογράμμισε ότι: “Το πέμπτο στοιχείο είναι ότι και το 2018, είχα καταστήσει σαφές ότι είναι ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες οι όποιες επενδύσεις από εταιρείες, είτε του ελλαδικού χώρου είτε του εξωτερικού, αλλά είχα τονίσει ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την περιοχή και την τοπική κοινωνία, είναι να μπορέσει η ίδια να «χαράξει» ένα αναπτυξιακό σχέδιο και όχι απλά να το «χαράξει» αλλά να το υλοποιήσει στην πράξη. Σε αυτήν την λογική, για αυτό επενδύουμε περισσότερο – θα έλεγα – στην βιομηχανική κάνναβη η οποία εμπλέκει στην καλλιέργεια και τον αγροτικό κόσμο σε αντίθεση με την φαρμακευτική και μας δίνει την δυνατότητα για μια «ποικιλία» επενδύσεων στην μεταποίηση (σ.σ. εδώ εξήγησε κάποιες από τις μορφές μεταποίησης, όπως η επεξεργασία του κορμού, η ταξιανθία της κάνναβης και ο σπόρος που παράγεται από την κάνναβη, που έχει εφαρμογές και στην διατροφική αλυσίδα). Συνεπώς το κρίσιμο στοιχείο για να μπορέσει να προωθηθεί συνολικά αυτή η «νέα» καλλιέργεια, είναι να μπορέσουν να υπάρξουν στην περιοχή μας και οι ανάλογες υποδομές – επιχειρήσεις –μεταποιητήρια που θα μπορούν να επεξεργάζονται το προϊόν το οποίο παράγεται από τους αγρότες.  Το αρνητικό βέβαια, σε σχέση με την βιομηχανική κάνναβη και το «πέρασμα» του κ. Βορίδη από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι έβαλε κάποιους όρους στην καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης που δυσχεραίνουν τον αγρότη να την επιλέξει ως καλλιέργεια. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι λείπουν από την περιοχή μας και ιδιαίτερα από την Ξάνθη, οι μεταποιητικές μονάδες που μπορούν να επεξεργαστούν την κάνναβη και το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο όπως το έφτιαξε η ΝΔ – με τις αλλαγές όταν ήταν στο υπουργείο ο κ. Βορίδης – δυσχεραίνει την δυνατότητα «στροφής» των αγροτών προς την βιομηχανική κάνναβη. Άρα, όντως η ΝΔ έκανε μια «στροφή» 180ο σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά παράλληλα δυσκόλεψε τους όρους προώθησης της βιομηχανικής, η οποία και αφορά στην πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.” 

Να ψάξει παραπάνω το ζήτημα, το ΚΚΕ

Τέλος αναφορικά με το ΚΚΕ και τα περί «ναρκωκουλτούρας» που αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Γιαννακίδης σημειώνει ότι: “Θα ήταν καλό το ΚΚΕ να ψάξει παραπάνω το ζήτημα και να αναθεωρήσει την  θέση του. Με βάση την συγκεκριμένη διατύπωση, αυτό που μου αφήνει ως «ανοικτό παράθυρο» το ΚΚΕ, είναι ότι είναι δεκτικό τουλάχιστον στην προώθηση της βιομηχανικής κάνναβης, δεδομένου ότι η ψυχοτρόπα ουσία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην βιομηχανική (αυτό που ορίζεται ως «ναρκωτικό»)”.