Αντιδράσεις από συναδέλφους του σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη,  όπου  χαρακτήρισε την Ελλάδα μη κοσμικό κράτος.

Συγκεκριμένα,  επιχειρώντας να θίξει το ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη, είπε ότι «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το κοράνι. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω…».

Από τη Ν.Δ. αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για «τραγικό ισχυρισμό». «Υπάρχει κρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και κοσμική παράδοση».

Παρέμβαση Κατρούγκαλου για το θέμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι αυτό που ήθελε να πει ο κ. Ζεϊμπέκ αφορούσε στη σαφή διάκριση λειτουργικών αρμοδιοτήτων Κράτους-Εκκλησίας.

Για την αναφορά του κ. Ζεϊμπέκ τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στο Κίνημα Αλλαγής. «Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια Πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό», σχολίασε και συμπλήρωσε «Στέκομαστε πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΔΕΕΠ Ξάνθης: “Προκλητικός και στερούμενος πλήρως συνταγματικού ερείσματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός του κ. Ζειμπέκ στη Βουλή των Ελλήνων ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Ελλάδα.  Συμφωνεί η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με την απαράδεκτη στάση του μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα αφήνει τους βουλευτές του να κάνουν δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδα”

Διευκρινίσεις από τον Βουλευτή 

Με νέα δήλωσή του πάντως, ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ προχωράει στις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του: «Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας, με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος.

Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας», ανέφερε.